Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μία στις τρεις με «ευελιξία»

Στοιχεία ΣΕΠΕ για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2010

Μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας καταγράφουν για το εννιάμηνο του έτους (Γενάρης - Σεπτέμβρης) σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, τα στοιχεία που έδωσε χτες το ΣΕΠΕ. Τα στοιχεία αυτά σε συνάρτηση με την αύξηση της ανεργίας και την απώλεια θέσεων εργασίας, επιβεβαιώνουν την προσπάθεια του κεφαλαίου να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της κρίσης, προσπάθεια που στηρίζεται από την κυβέρνηση μέσα από τη νομοθέτηση και προώθηση όλων των μορφών ευελιξίας και υποαπασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, το πρώτο εννιάμηνο του 2010 από τις 609.760 νέες συμβάσεις, μόνο οι 400.561 ήταν πλήρους απασχόλησης. Απ' αυτές 168.164 ήταν μερικής απασχόλησης και 41.035 εκ περιτροπής εργασίας. Συνολικά δηλαδή το 34% των συμβάσεων ήταν συμβάσεις υποαπασχόλησης και άρα μειωμένου εισοδήματος για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα το 2009 (δεν περιλαμβάνεται ο μήνας Γενάρης) σε σύνολο 544.490 νέων συμβάσεων εργασίας, οι 430.000 ήταν πλήρους απασχόλησης, οι 89.380 μερικής και οι 24.521 συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία. Ετσι ενώ το 2009 οι «ευέλικτες» συμβάσεις ήταν το 21% του συνόλου των νέων συμβάσεων, το 2010 αυτές αυξάνονται στο 34%. Παρατηρείται δηλαδή μία αύξηση κατά 40% της ευελιξίας, που σηματοδοτεί την παραπέρα αποσάθρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας.

Επιπλέον από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγούμενων ετών, 15.577 μετατράπηκαν μέσα στο ίδιο διάστημα σε μερικής και εκ περιτροπής.

Συμφώνησαν να συνεχίσουν την επίθεση

Με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης ασχολήθηκε και η χτεσινή Σύνοδος των υπουργών Απασχόλησης των κρατών - μελών της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, οι υπουργοί συμφώνησαν «να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, έτσι ώστε το 75% του πληθυσμού ηλικίας 20-65 ετών να εξεύρει απασχόληση. Να μειωθεί ο συνολικός πληθυσμός των φτωχών και των αποκλεισμένων κατά 20 εκατ. άτομα». Τον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθεί η «απασχόληση» και τα χαρακτηριστικά που θα έχει, διασαφήνισε και η Ελληνίδα υπουργός, η οποία, παρουσιάζοντας τις ανάλογες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα προγράμματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Με τα οποία, οι μεν εργοδότες απαλλάσσονται από τις εισφορές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και διασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια, οι δε εργάτες βυθίζονται πιο βαθιά στο «λάκκο» των θέσεων προσωρινής και χωρίς δικαιώματα εργασίας.

Σε δήλωσή της για τις εργασίες η Λ. Κατσέλη σημείωσε: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα των σημερινών εργασιών. Εργασθήκαμε μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, με απόλυτη συναίσθηση ότι πρέπει να συντονίσουμε τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Θέσαμε στο επίκεντρο την προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και χαράξαμε τους προσανατολισμούς για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση». Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως επενδύει σημαντικά σε προγράμματα «στήριξης» για ένα ελάχιστο δίχτυ προστασίας από την εξαθλίωση, ώστε να εξουδετερώνονται οι αντιδράσεις που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική και να διασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», δηλαδή ο έλεγχος και η υποταγή του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ