Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμβιβασμοί και ανταγωνισμοί επικίνδυνοι για το λαό

Από τη μια, οι διευθετήσεις στο Αιγαίο και από την άλλη, η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, δημιουργούν εκρηκτικό «μείγμα» στην περιοχή

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των δυο λαών, αλλά της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία

Eurokinissi

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα των δυο λαών, αλλά της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία
Στον απόηχο διαρροών ότι μέχρι το τέλος του χρόνου επίκειται αποτέλεσμα σε ζητήματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, έφτασε χτες στην Αθήνα και θα συναντηθεί σήμερα με τον Γ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία επικαλείται «διπλωματικές πηγές», το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί «πρόοδος στις διερευνητικές επαφές», στις οποίες εξετάζονται τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Στο ρεπορτάζ προστίθεται ακόμα με νόημα ότι «είναι άξια προσοχής η μείωση των αναφορών των ελληνικών ΜΜΕ και των παραπόνων των Ελλήνων πολιτικών σχετικά με το Αιγαίο. Η δήλωση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τις πτήσεις πάνω από τα νησιά, βρήκε θετική ανταπόκριση στην Αθήνα».

Τελικός στόχος είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου και η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, προς όφελος της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία. Οπως όλα δείχνουν, οι προωθούμενες διευθετήσεις δε θα είναι αποτέλεσμα μόνο των κεκλεισμένων των θυρών διμερών συναντήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και του παράλληλου «διαύλου» που εγκαινίασαν από τον περασμένο Μάη οι δυο πρωθυπουργοί, ανεξάρτητα από τις διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα («ΤΑ ΝΕΑ»), κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάη, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να υπάρξει παράλληλος δίαυλος διαλόγου για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Η πρόταση έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά και όπως προκύπτει από το σχετικό απόρρητο τηλεγράφημα του ΥΠΕΞ στις 18 Ιουνίου, ένα μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη με ατζέντα τα αεροναυτιλιακά θέματα στο Αιγαίο.

Τα τρία βασικά σημεία της τουρκικής πρότασης είναι τα εξής: α) να υπάρξει μυστική «συμφωνία κυρίων» για να εφαρμοστεί «κώδικας συμπεριφοράς» πέραν των 10 ναυτικών μιλίων, β) να αποφευχθούν οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, εφόσον οι ελληνικές αναχαιτίσεις γίνονται με λιγότερο επιθετικό τρόπο και γ) να μειωθούν οι τουρκικές παραβιάσεις εντός των 6-10 ναυτικών μιλίων, εφόσον μειωθούν και οι ελληνικές αναχαιτίσεις στο διεθνή εναέριο χώρο μακριά από τις ελληνικές ακτές.

Ο ρόλος του Ισραήλ

Ακολούθησε νέα συνάντηση στην Αθήνα στις 29 Ιούνη, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις που έχουν διατυπώσει οι δύο πλευρές κατά καιρούς και να διαμορφωθεί μια κοινή βάση συζήτησης. Με το πρόσχημα ότι τα εν λόγω ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ πρότεινε να προχωρήσουν οι συνομιλίες ανεξάρτητα από την πορεία των διερευνητικών επαφών και μάλιστα έθεσε ως πρόταση να ολοκληρωθούν στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνομιλίες «πάγωσαν» μετά τη δεύτερη συνάντηση, γεγονός που συνδέεται από διπλωματικές πηγές με την ταχύτατη προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι τούρκικές προτάσεις δίνουν και το περίγραμμα των προωθούμενων διευθετήσεων, παρά την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να σηκώσει φραστικά τους τόνους για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Στη σειρά αυτών των γεγονότων εντάσσεται και η παρουσία χτες και σήμερα σήμερα στην Αθήνα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου να λάβουν μέρος στο συνέδριο για την «πράσινη ανάπτυξη» στη Μεσόγειο (και το Αιγαίο) που διοργανώνει το ινστιτούτο στο οποίο προΐσταται ο αδελφός του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντρίκος Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ