Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Ακόμα και με τραμπουκισμούς υπερασπίζονται τα ενοίκια στις Εστίες!
  • Καταγγελία του ΜΑΣ, για τραμπούκικη επίθεση μελών της ΠΑΣΠ στην Καλαμάτα
  • Διατήρηση του ενοικίου αποφάσισε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σπουδαστές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στην Καλαμάτα, προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση στη Σπουδαστική Εστία της πόλης με αίτημα να μοιραστούν τα κλειδιά των δωματίων στους πρωτοετείς σπουδαστές που δικαιούνταν δωμάτιο, εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν το απαράδεκτο χαράτσι της εγγύησης (90 ευρώ) και το νοίκι (45 ευρώ). Τη στιγμή που η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη και τα κλειδιά δίνονταν στους σπουδαστές εντελώς δωρεάν, τα μέλη του ΜΑΣ δέχτηκαν επίθεση από μέλη της ΠΑΣΠ!

«Σήμερα που η επίθεση της κυβέρνησης και των συμμάχων της κλιμακώνεται απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων επιστρατεύουν τους μηχανισμούς τους, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους να μη σηκώσουν κεφάλι», τονίζει το ΜΑΣ Καλαμάτας και καλεί τα μέλη και τους φίλους της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, να σταθούν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους της σπουδαστικής εστίας, γιατί και τα δικά τους συμφέροντα είναι σε αντίθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Καλεί, επίσης, τους σπουδαστές και τους εργαζομένους να κάνουν και δικιά τους υπόθεση την πάλη για δωρεάν σπουδές, δωρεάν σίτιση και δωρεάν στέγαση. Να βγάλουν συμπεράσματα και να απομονώσουν αυτές τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς που λειτουργούν ως δυνάμεις καταστολής, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τις επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ».

Διατηρείται το «χαράτσι» στα Γιάννενα

Να διατηρηθεί το χαράτσι των 45 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι φοιτητές στις Εστίες του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων αποφάσισε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Σύγκλητος του Ιδρύματος. Η πρυτανεία πρόκρινε - και τελικά αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία - να ανανεωθεί παλαιότερη σχετική απόφαση για την καταβολή ενοικίου όσων φοιτητών διαμένουν στις εστίες του ιδρύματος. Η διοίκηση τάχθηκε ενάντια στο καθολικό αίτημα των φοιτητών να καταργηθεί το χαράτσι και να δοθούν τα δωμάτια όπως πρέπει, να είναι εντελώς δωρεάν, αντιτάσσοντας την ανταποδοτική λειτουργία. Ως άλλοθι η διοίκηση πρόβαλε το πετσόκομμα των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση, όταν τα ενοίκια στις εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κρατούν εδώ και χρόνια πριν από την κρίση, που επικαλείται η κυβέρνηση για να ξηλώσει ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα στη φοιτητική μέριμνα.

Επίσης, καθώς 188 πρωτοετείς φοιτητές που έκαναν αίτηση για στέγη έμειναν εκτός εστιών (και κάτω από την πίεση των διαρκών αγωνιστικών κινητοποιήσεων του ΜΑΣ), η διοίκηση πρότεινε τη σύσταση επιτροπής για μίσθωση ξενοδοχείων που θα μείνουν οι πρωτοετείς φοιτητές, χωρίς όμως να δεσμεύεται ότι τα δωμάτια θα παρέχονται δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ