Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΕΓΕΚ» - ΛΑΡΙΣΑ
Μέτρα ασφαλείας ζητά το συνδικάτο

Για ελλειπή μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στα εργοτάξια διάνοιξης της σήραγγας των Τεμπών (ελλιπής φωτισμός, ελλιπής εξαερισμός κ.ά.) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, την εταιρεία «ΑΕΓΕΚ», μέλος της κοινοπραξίας Αυτοκινητόδρομου ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, που έχει αναλάβει το έργο.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων των εργαζομένων που τηλεφωνούν με κραυγή αγωνίας στο Συνδικάτο και μας καλούν να κάνουμε κάτι γιατί η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Δεν έφτανε αυτό αλλά παραμένουν και απλήρωτοι μήνες» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η Διεύθυνση της εταιρείας - συνεχίζει - αντί να επιλύσει τα προβλήματα προχώρησε σε απολύσεις των εργαζομένων γιατί συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Καλούμε τους υπεύθυνους να δώσουν λύση στα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους διαφορετικά θα μας βρουν μπροστά τους».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας απαιτεί:

  • Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ και των ΚΕΠΕΚ. Προσανατολισμός στον έλεγχο της αποκλειστικής εργοδοτικής ευθύνης και στη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας. Συνδυασμένη δράση για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κλπ.).
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα προστασίας και πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στους εργοδότες που αδιαφορούν για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να σταματούν τα έργα, όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί, με την υποχρέωση του εργοδότη να αποδίδει ημερομίσθιο και ασφάλιστρο στους εργαζόμενους μέχρι την πλήρη υλοποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να αποκλεισθεί ανάθεση νέου δημοσίου έργου σε εργοδότες που σε έργο ευθύνης τους δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας ή συνέβη ατύχημα εξαιτίας της έλλειψής τους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ