Στη λογική της υποταγής της ανώτατης εκπαίδευσης στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων και των αναγκών της οικονομίας της αγοράς, κινείται η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, ζήτησε «εξαίρεση της χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική λιτότητας», στη βάση, όμως, ότι «στην εποχή της οικονομίας της γνώσης», η πολιτική λιτότητας, «ανατροφοδοτεί την ύφεση και θέτει φραγμούς στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα». Ζητούν, δηλαδή, εξαίρεση από την κυβερνητική πολιτική, μόνο και μόνο για να την υπηρετήσουν καλύτερα!
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον τρόπο, με τον οποίο το ΑΠΘ θα αυξήσει τα έσοδά του. Δηλαδή, πώς θα θέσει τα εργαστήρια και συνολικά την ερευνητική διαδικασία, στις «ανάγκες της αγοράς», δένοντας ακόμη περισσότερο το πανεπιστήμιο και την έρευνα με τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε χτες το Γραφείο Διασφάλισης Ποιότητας, το οποίο θα ελέγχει την ...αποδοτικότητα (αξιολόγηση) των τμημάτων.
Οι εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, τόνισαν, πως η εξαίρεση της ανώτατης εκπαίδευσης από την πολιτική λιτότητας, δε λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα για τους φοιτητές. Οι μισθοί των γονιών τους θα εξακολουθούν να είναι πετσοκομμένοι, οι ίδιοι οι φοιτητές θα συνεχίζουν να πληρώνουν για συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και συγκοινωνίες. Ταυτόχρονα, επισήμαναν, πως σε τίποτα δεν αλλάζει και το σφιχταγκάλιασμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τις επιχειρήσεις.