Ο άγνωστος, μακάβριος, αλλά με «λογοτεχνικά», υποτίθεται, ενδιαφέροντα φαρσέρ, εκμεταλλευόμενος τη διακοπή των δημόσιων εμφανίσεων του Μαρκές από το καλοκαίρι του 1999, όταν εισήχθη σε νοσοκομείο της Κολομβίας, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε επιλεγμένους ανθρώπους των γραμμάτων. Το γράμμα του τούς «πληροφορούσε» ότι ο γνωστός συγγραφέας «πάσχει από καλπάζοντα καρκίνο στους λεμφαδένες» και γι' αυτό δεν εμφανίζεται δημόσια. Και για να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία, συνόδευσε το μήνυμα για τον «ετοιμοθάνατο» Μαρκές και με ένα ποίημα, γραμμένο, υποτίθεται, από τον Μαρκές, με το οποίο ο συγγραφέας υποτίθεται ότι αποχαιρετά τη ζωή!
Για να γίνει πιο πιστευτή αυτή η περίεργων προθέσεων «αλχημεία», ο συντάκτης του ποιήματος προσπάθησε να μιμηθεί το λογοτεχνικό ύφος του Μαρκές σε τέτοιο βαθμό, ώστε, παρά την επίσημη διάψευση της εκπροσώπου και ατζέντισσας του συγγραφέα στην Ισπανία, Κάρμεν Μπαλθέγιας, αρκετοί - μεταξύ των οποίων και συγγραφείς - να πιστέψουν ότι το ποίημα το έγραψε ο Μαρκές, αλλά και να αμφιβάλλουν ως προς το στιλ και τον τόνο του ποιήματος. Η Κ. Μπαλθέγιας είπε ότι «Ο Μαρκές δεν έγραψε το ποίημα και είναι καλά. Ηταν πράγματι άρρωστος, αλλά τώρα είναι καλά και γράφει ένα βιβλίο».
Ο ίδιος ο Μαρκές φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένος με τη φάρσα και να δηλώνει ότι είναι κλεισμένος στο σπίτι του, με «κατεβασμένα» τα τηλέφωνα, και γράφοντας ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του και δυο διηγήματα.