Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ
«Χρυσή» ανασκαφή

Σπουδαίο ταφικό εύρημα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην ανασκαφή της αρχαίας πόλης Ελεύθερνα στο Ρέθυμνο, υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου καθηγητή Ν. Σταμπολίδη και της ομάδας του: Πρόκειται για τάφο γυναίκας και άνδρα, που έζησαν στην πρωτοαρχαϊκή εποχή (πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ.). Η γυναίκα πλαισιώνεται από μικρά φύλλα χρυσού σε διάφορα σχήματα (τετράγωνα, ρόμβοι, τριγωνικά), πάχους από 1 έως και 3 εκατοστά. Ο τάφος καλυπτόταν με πλάκα βάρους εκατοντάδων κιλών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στον τομέα ΙΙΙ της αρχαίας πόλης, στο νεκροταφείο της Ελεύθερνας, οι ανασκαφές οδηγούσαν σε ένα διάδρομο με άνοιγμα, το οποίο όμως δεν έφτανε σε τάφο και μάλλον επρόκειτο για μια προσπάθεια να ξεγελαστούν οι τυμβωρύχοι, ώστε αυτοί να μην οδηγηθούν στο διπλό τάφο, όπου μέσα του βρίσκονταν η γυναίκα και ο άνδρας. Η γυναίκα θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή, να ανήκε στην υψηλή κοινωνική τάξη.

«Είναι η εποχή στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα, στην πρωτοαρχαϊκή εποχή, στο μεταίχμιο ανάμεσα στα αρχαϊκά και γεωμετρικά χρόνια, τότε δηλαδή που αρχίζει το εγώ αντί του εμείς, τότε που ανθίζει μεταξύ άλλων η αρχιτεκτονική, τότε που η ακμή σε κοινωνίες και πολιτισμό αγγίζει περισσότερο την Κρήτη», αναφέρει ο Ν. Σταμπολίδης. «Αναμέναμε αυτά τα ευρήματα διότι από πέρυσι μετά την ανακάλυψη των οστών των τριών γυναικών που βρέθηκαν σε τάφο του 8ου αιώνα π.Χ. μαζί με μοναδικά και παράξενα χρυσά αντικείμενα και κοσμήματα από σπάνια υλικά, πιστεύαμε πως οι εκπλήξεις δεν τελείωναν σε εκείνη τη χρονική στιγμή. Είχαμε δίκιο, διότι βρήκαμε αυτόν τον τάφο, βρήκαμε τη συγκεκριμένη γυναίκα και όταν αργότερα ανασυνθέσουμε, ενώσουμε τα φύλλα χρυσού, θα δούμε να σχηματίζεται ένα ένδυμα ή σάβανο στολισμένο παράλληλα με εκατοντάδες πολύτιμες πέτρες (αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ορεία, κρύσταλλος, ήλεκτρον). Μάλλον πρόκειται για γυναίκα με αριστοκρατική καταγωγή, διότι πέραν του καταστόλιστου του σκηνώματος, υπήρχαν πολλά χάλκινα, πήλινα, πολλά μικρά λεπτεπίλεπτα αγγεία από φαγεντιανή, αρωματοδοχεία, δηλαδή, που είχαν εναποτεθεί πλάι της. Η ηλικία πρέπει να είναι αρκετά νεαρής γυναίκας, η οποία συνοδεύτηκε στην ταφή της από το δεύτερο άτομο που ήταν θαμμένο και εκείνο και στο οποίο ανήκουν μία σιδερένια αιχμή και σιδερένιο τμήμα ζώνης που εντοπίστηκαν στον τάφο» προσθέτει.

Μεταξύ άλλων ανακαλύφθηκε ένα κόσμημα ανάμεσα στα χιλιάδες φύλλα χρυσού, που στην πίσω πλευρά του απεικονίζει μία μέλισσα και πρόκειται για μία μοναδική απεικόνιση της μέλισσας ως θεάς, και αντιστρεφόμενο συμβολίζει έναν κρίνο. Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος του Ρεθύμνου. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές υπώρειες της Ιδης, σε υψόμετρο περίπου 380 μέτρων και σε απόσταση 30 χλμ νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Στην αρχαία πόλη Ελεύθερνα σώζονται ερείπια από διάφορες ιστορικές περιόδους. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 κάνει συστηματικές ανασκαφές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ