Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ - ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Ελπίδα επαναπατρισμού

Χάγη 1997: Ολλανδός συντηρητής ανοίγει τη βαλίτσα όπου βρίσκονταν οι τοιχογραφίες από την εκκλησία του Αντιφωνητή
Χάγη 1997: Ολλανδός συντηρητής ανοίγει τη βαλίτσα όπου βρίσκονταν οι τοιχογραφίες από την εκκλησία του Αντιφωνητή
Το πρώτο «φως» στο «τούνελ» της επί 13 χρόνια δικαστικής, πολιτικής και διπλωματικής διαμάχης γύρω από ένα μεγάλο μέρος του πολιτιστικού θησαυρού της Κύπρου που αρπάχτηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974 φάνηκε με απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος του επαναπατρισμού του.

Η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τη λήψη αυτής της απόφασης και την απτή πλέον δυνατότητα για επαναπατρισμό στην Κύπρο μεγάλου αριθμού έργων (τμήματα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών, εικόνες και άλλα κειμήλια) βυζαντινής και υστεροβυζαντινής τέχνης, τα οποία συλήθηκαν από ναούς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή και τα οποία κατασχέθηκαν το 1997 στο Μόναχο, στα χέρια του γνωστού Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αουντίν Ντικμέν, μετά από έφοδο της αστυνομίας.

Θυμίζουμε ότι ο Ντικμέν, αν και συνελήφθη τότε από την Ιντερπόλ, αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, γιατί, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, είχαν παρέλθει πολλά χρόνια από τη σύληση των ναών και την ανεύρεση των πολιτιστικών θησαυρών στην κατοχή του! Ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Γιαννάκης Λαζάρου ανέφερε πως από το 1997 η Κυπριακή Δημοκρατία και η Εκκλησία της Κύπρου έκαναν πολλά διαβήματα για επαναπατρισμό των θησαυρών. Επειδή όμως δεν υπήρχε αποτέλεσμα και ενόψει και του κινδύνου παραγραφής της απαίτησης, το 2004 καταχωρήθηκε αστική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, οι οποίες μετά την ανεύρεσή τους βρίσκονται υπό τη φύλαξη των βαυαρικών αρχών. Μεταξύ αυτών είναι περίπου τριάντα τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στα τέλη του 15ου αιώνα από το μοναστήρι του Χριστού του Αντιφωνητή κοντά στο χωριό Καλογραία, το ψηφιδωτό από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη, το οποίο χρονολογείται στον 6ο αιώνα και απεικονίζει τον Ευαγγελιστή Λουκά, τοιχογραφίες από την Παναγία Περγαμιώτισσα στην Ακανθού και δύο εικόνες του 14ου και 16ου αιώνα, οι οποίες προέρχονταν από το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη.

Σε ημερίδα του 2002 για το θέμα, η Τασούλα Χατζητοφή, η οποία διατέλεσε Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη και εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τα πολιτιστικά είχε πει ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος αναγνωρίζεται και σαν νόμιμος διεκδικητής των θησαυρών. Το τουρκικό κράτος επέβαλε να είναι επίσης ένας εκ των διεκδικητών, ενώ επέβαλε σαν διεκδικητή ακόμα και την τουρκική Ιντερπόλ. Οι γερμανικές αρχές, ενώ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω δεν αποτελούν νόμιμους ιδιοκτήτες και ενώ έδωσαν εντολή στις αρχές της Βαυαρίας να μην κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης, ωστόσο κατέθεσαν μια μάλλον περίεργη πρόταση στην κυπριακή πλευρά, να απεμπλακεί το κυπριακό κράτος από τη διεκδίκηση και να παραμείνει ως διεκδικητής η εκκλησία της Κύπρου ...για να μην υπάρχουν «πολιτικές εμπλοκές»!

Ετσι, ο Ντικμέν εμφανίζεται σήμερα να μπορεί να ασκήσει και έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου του Μονάχου, άσχετα αν ουσιαστικά έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ