Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Χέρι - χέρι απέναντι στο λαό

Η μείωση των πραγματικών μισθών κίνητρο για επενδύσεις, ομολογούν οι τραπεζίτες

Τον απόλυτο εμπαιγμό τους απέναντι στα λαϊκά στρώματα έδειξαν για μια ακόμη φορά οι κυβερνητικοί παράγοντες και τραπεζίτες στο πλαίσιο ημερίδας «ακαδημαϊκού τύπου» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με διοργανωτή το «κέντρο οικονομικών σπουδών» που εδρεύει στη Γερμανία.

Απόλυτα προκλητικός ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ.ά. Λ. Παπαδήμος, εστιάζοντας στη χιλιοπαιγμένη συνταγή, το μονόδρομο της πλουτοκρατίας, δήλωσε ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή για τη βιαιότερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ζητούμενο για τον κυβερνητικό παράγοντα είναι η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας, η εφαρμογή πολιτικής που θα συνδυάζει τα μέτρα «δημοσιονομικού περιορισμού», όπως ονόμασε τα πακέτα της απάνθρωπης πολιτικής, με «μεταρρυθμίσεις» που έχουν στόχο την «ενίσχυση της ανάπτυξης», την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Ο μέχρι πρότινος κεντρικός τραπεζίτης του ευρωσυστήματος επιχείρησε να δώσει τα ...φώτα του και σε ό,τι αφορά τη σφοδρότητα της «δημοσιονομικής κρίσης», βλέποντας στα αίτια τις «διαρθρωτικές αδυναμίες», τα χαρακτηριστικά των χρηματοοικονομικών αγορών, τις «ανησυχίες» και τις «προσδοκίες» αυτού που οι ίδιοι αποκαλούν «αγορές».

Το στέλεχος της «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) Γκ. Χαρδούβελης ομολόγησε ότι η μείωση των πραγματικών μισθών σύντομα αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ή με άλλα λόγια σε «επενδύσεις» από πλουτοκράτες όπως για παράδειγμα αυτές που συμφωνήθηκαν με τη «βούλα» του πρωθυπουργού. Η συνταγή που έδωσε για την επάνοδο της πλουτοκρατίας σε συνθήκες νέας συσσώρευσης κερδών είναι η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι «απελευθερώσεις» κ.ο.κ. από τις οποίες και εκτιμά την επάνοδο των ρυθμών του ΑΕΠ στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας !

Στο ίδιο μοτίβο και ο ΓΓ της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος που απέδωσε τα «προβλήματα» των τραπεζών στη «δημοσιονομική κρίση» που, να σημειωθεί ότι, κάθε άλλο παρά εμπόδιο στάθηκε στις προκλητικές κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις των τραπεζών, με πακέτα εκατοντάδων δισ. ευρώ. Εύσημα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

Το ΔΝΤ

Την επιστροφή του ελληνικού κράτους για φρέσκο δανεισμό από τις «αγορές» βλέπει το ΔΝΤ μέσα στο επόμενο 18μηνο. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, στέλεχος του ιμπεριαλιστικού οργανισμού δήλωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν». Επίσης, ότι «πήγαν καλά» και οι κοινές παρουσιάσεις κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΔΝΤ σε «επενδυτές (Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι). Είναι απόλυτα φανερό ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν τώρα ακόμα περισσότερους λόγους να ανησυχούν.

Το στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε σε πρόσφατη «αξιολόγηση» ότι «όλα κινούνται στο δρόμο που είχε χαραχθεί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ