Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του Αξέχαστου Συναγωνιστή, φίλου και συντρόφου

ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Ο Γιώργος Φραγκάκης γεννήθηκε στο 1915 στην Ανω Λούμα Μεραμπέλου του Λασηθίου Κρήτης.

Από τα νεανικά του χρόνια θ' αναζητήσει καλύτερη τύχη, καλύτερους όρους ζωής στην Αθήνα. Ως αρτεργάτης θα γνωριστεί με το συνδικαλιστικό κίνημα της εποχής και θα γευτεί όπως όλοι οι προοδευτικοί αριστεροί αγωνιστές τις διώξεις του μεταξικού φασιστικού καθεστώτος.

Ο νεαρός και συνάμα φλογερός τότε Γιώργος στάθηκε πραγματικός και αληθινός πατριώτης. Αξιος της καταγωγής του, κράτησε σταθερά τη θέση του στις αρχές του και στο ήθος. Στους εργατικούς κύκλους αγαπήθηκε, προσφέροντας όλες τις δυνάμεις του για τις ιδέες και τα οράματά τους. Στο όραμα ενός καινούριου κόσμου, του σοσιαλιστικού.

Με την κήρυξη του ελληνοαλβανικού πολέμου επιστρατεύεται και από τους πρώτους παίρνει μέρος στις μάχες στα βουνά της Αλβανίας. Η κατάρρευση του μετώπου και η φασιστική κατοχή μετά, βρίσκει τον Γιώργο Φραγκάκη ν' αγωνίζεται μέσα από τις οργανώσεις του απελευθερωτικού μετώπου, στο ΕΑΜ και τέλος στο ΚΚΕ.

Η πορεία του από κει και ύστερα είναι μια πορεία αγώνων, διωγμών, βασανισμών. Ο Γιώργος όμως στέκεται όρθιος, συνεπής στις αρχές του, πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Η Διοικούσα Επιτροπή και τα μέλη του Παραρτήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων της Αθήνας, μέλος του οποίου ήταν και ο Γιώργος, εκφράζουν το σεβασμό τους στον αγωνιστή και στην καθ' όλα άξια γυναίκα του Μαρία, και στέλνουν την καλή μαρτυρία στην Κοινότητα του χωριού του που ο ίδιος διάλεξε σαν τελευταία κατοικία.

Ας είναι τούτες οι γραμμές ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Αγωνιστή Γιώργου Φραγκάκη.

Η Διοικούσα Επιτροπή Παραρτήματος

Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων

  • Για τους 9 μήνες που πέρασαν από το θάνατο του Γεώργιου Νικ. Φραγκάκη η σύζυγός του Μαρία προσφέρει στην εφημερίδα 15.000 και στην ΠΕΑΕΑ Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων 5.000. Θα τελεστεί μνημόσυνο στις 17 του Δεκέμβρη, στις 7 π.μ., στον ΙΝ Αφέντη Χριστού στο χωριό Πάνω Λούμα Λασιθίου Κρήτης.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ