Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
«Νέο δηνάριο» προλειαίνει το έδαφος για το άνοιγμα της «αγοράς»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέο δηνάριο με συναλλαγματική ισοτιμία 30 μάρκων δόθηκε χτες στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του διοικητή της κρατικής γιουγκοσλαβικής τράπεζας Μλάντζαν Ντίνκιτς, οι πολίτες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μπορούν ήδη να ανταλλάξουν απεριόριστο αριθμό παλιών δηναρίων με καινούρια.

Μάλιστα, ο διοικητής της κρατικής ομοσπονδιακής τράπεζας εξέφρασε την ελπίδα πως το καινούριο δηνάριο θα χρησιμοποιηθεί και στο Μαυροβούνιο, αρκούμενος να δηλώσει πως το θέμα αυτό «μέλλει να αποφασιστεί από τις μαυροβουνιακές αρχές εάν αυτές το θελήσουν»... Είναι, εντούτοις, κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η έκδοση νέου δηναρίου δε θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στο Μαυροβούνιο, οι αρχές του οποίου όχι μόνον έχουν από καιρό αντικαταστήσει το δηνάριο με γερμανικά μάρκα... αλλά ετοιμάζονται να δώσουν στην κυκλοφορία νέο «μαυροβουνιακό» νόμισμα...

«Θεωρώ πως αυτή η ρήξη με τις παλιές νομισματικές πολιτικές του Μιλόσεβιτς πρέπει να γίνει και στη θεωρία και στην πράξη... Το νέο δηνάριο είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να μας δει σαν σοβαρή χώρα που ακολουθεί τη διαδικασία σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων», είπε μεταξύ άλλων ο (νέος) διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας, προσθέτοντας πως το παλιό νόμισμα θα έχει οριστικά αποσυρθεί από την κυκλοφορία μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ