Πού οδηγεί, τελικά, ο «τρίτος δρόμος»;
Αν, πάντως, παρακολουθήσουμε την πορεία του Τόνι Μπλερ, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο «τρίτος δρόμος» έχει ως προορισμό τη δημιουργία επενδυτικών τραπεζών για πλούσιους αποκλειστικά.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, επιφανής προσωπικότητα της «κεντροαριστεράς» και αρχιτέκτονας του «τρίτου δρόμου», ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας (με πελάτες αποκλειστικά πλούσιους). Η «Τράπεζα Μπλερ» θα προσφέρει υποστήριξη στους πλούσιους που θέλουν να επενδύσουν σε επικερδείς δραστηριότητες.
Και ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι καταλληλότερος σύμβουλος για μια τέτοια επένδυση από έναν πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος χειριζόταν μέχρι πρόσφατα τις τύχες όχι μόνο της χώρας του, αλλά και ολόκληρου του κόσμου;
Ετσι, ο κ. Μπλερ συνέχισε την παράδοση των τελευταίων χρόνων που θέλει τους «εν αποστρατεία» ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλα πολυεθνικά μονοπώλια.
Οπως, παραδείγματος χάριν, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος προσφέρει σήμερα έναντι παχυλότατου μισθού, τις υπηρεσίες του στο ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου, τη «Γκάζπρομ».
Οπως, εξάλλου, ο σύμμαχος του Σρέντερ και ηγέτης των Πράσινων της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος προσελήφθη ως σύμβουλος στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό «Ναμπούκο», για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στη Δυτική Ευρώπη.
Οπως, τέλος, ο Ντομινίκ Στρος Καν, εκ των κορυφαίων ηγετών του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.