Παράσταση διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έκαναν χτες εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του ΠΑΜΕ, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του ΜΑΣ, του Συντονιστικού των μαθητών και του σωματείου καθαριστριών
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης |
Με την αγωνιστική παρέμβασή τους απαίτησαν να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία με πρόσθετους μόνιμους διορισμούς και να δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
Στο νομό Μαγνησίας οι ελλείψεις εκπαιδευτικών ανέρχονται σε εκατοντάδες. Ταυτόχρονα, πάρθηκε μια σειρά άλλων μέτρων όπως συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμός σχολείων κ.ά. Επίσης, μειωμένη κατά 60% ήταν η πρώτη τακτική επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων που δόθηκε την άνοιξη του 2010 και κατά 50% θα είναι η δεύτερη με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ δε διευκρινίζεται αν θα υπάρξει και τρίτη. Αυτή η κατάσταση προμηνύει ότι οι Σχολικές Επιτροπές θα βρεθούν σε δυσχερή οικονομική θέση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα γραφικής ύλης, τα υπέρογκα έξοδα θέρμανσης, τη μισθοδοσία των συμβασιούχων καθαριστριών κ.ά. Βραχνά αποτελούν, δε, και οι οφειλές στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Βόλου, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 1988, παρά το χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας να παραγραφούν και οι μαθητές στα σχολεία να απολαμβάνουν το αγαθό του νερού δωρεάν.
Οπως επισημαίνεται σε υπόμνημα που δόθηκε στα πλαίσια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στη Δημοτική Αρχή Βόλου «οι πρόσφατες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δείχνουν περίτρανα ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση χτυπάει, συν τοις άλλοις, και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Δείχνει ανάγλυφα πως και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους και τη νεολαία».
Καταγγέλλεται, επίσης, ότι «δηλώσεις όπως αυτή που έκανε η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βόλου, ότι σε σχολεία που έχουν διευθυντές "νοικοκύρηδες" δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής και προλειαίνουν το έδαφος για την αποδοχή του διευθυντή - manager που θα ανοίγει τις πύλες του σχολείου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις επιχειρήσεις και στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τους γονείς στα πλαίσια της αποκεντρωμένης λειτουργίας της σχολικής μονάδας».
Και τονίζεται ότι «σήμερα αποτελεί μονόδρομο για το κίνημα η ανυπακοή στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, που είναι φωτιά για τα λαϊκά μορφωτικά δικαιώματα, και η απειθαρχία στα μέτρα που προωθούν το σχολείο της αγοράς».