Ξεκίνησε χτες η διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» της αύξησης της ανεργίας και ταυτόχρονα να μειώσει τα κρατικά κονδύλια για κοινωνικές παροχές με πρόσχημα την «κοινωνική οικονομία» κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο διαβούλευσης, του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στο Σεπτέμβρη.
Η κυβέρνηση «με Δούρειο Ιππο την κοινωνική οικονομία εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση», τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, αποκαλύπτοντας την ουσία του νομοσχεδίου. Οπως είπε, η εφαρμογή του «θα οδηγήσει σε ακόμη πιο υποβαθμισμένη κάλυψη των αναγκών για τα κοινωνικά στρώματα» και ταυτόχρονα θα συμβάλει στην «εξουδετέρωση των αγωνιστικών διαθέσεων και αντιδράσεων των εργαζομένων σε μια περίοδο όξυνσης της επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Πιο αναλυτικά, η Σ.Καλαντίδου ανέφερε πως η λεγόμενη κοινωνική οικονομία «έχει ως στόχο την δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς ή ομάδες του πληθυσμού όπου ο κατ' εξοχήν ιδιωτικός τομέας δεν έχει κέρδη» με τον τρόπο αυτό «απαλλάσσεται το κράτος από το κόστος λειτουργίας και μεταφέρει τα βάρη στους δήμους ή στους εργαζόμενους». Συμπλήρωσε πως «ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας είναι αυθαίρετος χαρακτηρισμός, αφού θα επιδιώκεται το κέρδος και οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν ανταποδοτικά», ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεν θα μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό όπου αυτός υπάρχει», ενώ σε τελική ανάλυση «η κοινωνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία και τη φτώχεια». Αναφερόμενη στην υπάρχουσα διεθνή εμπειρία η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «η κοινωνική οικονομία λειτουργεί παράλληλα με την καπιταλιστική οικονομία» και «τα βήματα που έχουν γίνει επιβεβαιώνουν πόσο αξιοποιείται ο τομέας, ώστε να επεκτείνονται σε κρίσιμους τομείς οι επενδύσεις των πολυεθνικών».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε ότι τα κονδύλια για την κοινωνική οικονομία θα καλυφθούν από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» θα αποτελούνται από «εργαζομένους - εταίρους» και θα παράσχουν υπηρεσίες κατά κύριο λόγο στους τομείς της κοινωνικής μέριμνας, όπως η βοήθεια οικογενειών και ηλικιωμένων. Επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μην αξιοποιούμε αυτό το όπλο όταν η ανεργία βρίσκεται στο 12%» προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν κίνητρα με τη μορφή δανεισμού ιδίως εάν στις εταιρίες αυτές μετέχουν πρόσωπα απεξαρτημένα από τα ναρκωτικά ή εάν αναπτύσσονται σε ακριτικές περιοχές.