Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΕ
Κερδισμένες οι τράπεζες βρέξει χιονίσει

Στάχτη στα μάτια του λαού ο φόρος που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για τα κερδοφόρα πιστωτικά ιδρύματα

Στάχτη στα μάτια του γερμανικού - και όχι μόνο - λαού αποτελεί η υιοθέτηση χτες από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών, με στόχο τη δημιουργία ενός αποθεματικού που θα τις επαναχρηματοδοτεί σε περίπτωση εμφάνισης νέων δυσκολιών στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Το ποσό του φόρου που αναλογεί σε κάθε τράπεζα θα είναι ανάλογο με το μέγεθος του ιδρύματος και του βαθμού επικινδυνότητας των δραστηριοτήτων του.

Με άλλα λόγια, η γερμανική κυβέρνηση βγάζει από την τσέπη των τραπεζικών μεγαθηρίων ένα ελάχιστο μέρος της υπερκερδοφορίας τους, το οποίο θα τους επιστραφεί με την πρώτη ευκαιρία, ενισχυμένο μάλιστα κατά πολλά δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κοροϊδία γίνεται πολλαπλάσια, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το συγκεκριμένο φόρο, η γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντλεί ετησίως περίπου 1,2 δισ. ευρώ, όταν μέχρι σήμερα, οι Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν δώσει για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου πάνω από 554,2 δισ. ευρώ!

Στο σύνολό τους, οι 27 της ΕΕ έχουν φιλοδωρήσει τις τράπεζες με περισσότερα από 4 τρισ. ευρώ τη διετία 2008 - 2009, ενώ στην Ελλάδα το ίδιο νούμερο ανέρχεται σε περίπου 78 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου πακέτου των 25 δισ. ευρώ.

Χτες εξάλλου, η «Standard & Poor's» υποβίβασε κατά μία βαθμίδα (ΑΑ- από ΑΑ) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, επικαλούμενη τις ανησυχίες ότι το υψηλό οικονομικός κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, ύψους 90 δισ. ευρώ, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στη χώρα η καπιταλιστική ανάπτυξη της οποίας προβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια σαν το «Ιρλανδικό θαύμα», το κρατικό χρέος προβλέπεται να ανέλθει στο 113% του ΑΕΠ το 2012, σαν αποτέλεσμα της αφείδωλης ενίσχυσης του κεφαλαίου με χρήμα και προνόμια.

Στον απόηχο, τέλος, των οξυμένων ανταγωνισμών εντός της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης της Τσεχίας Πετρ Νέτσιας, δήλωσε την πρόθεση να μη μετέχει στο μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας από την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την ίδια άρνηση της Σλοβακίας, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες ότι έχει το δικαίωμα «να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της».

Σε συνέντευξή του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ιβέτα Ραντίκοβα, είχε απαιτήσει τη «συγγνώμη» της Κομισιόν για τα περί έλλειψης αλληλεγγύης στην ευρωζώνη, που εξέφρασε ο «διορισμένος» - όπως τον αποκάλεσε - επίτροπος Ρεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ