Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σύσκεψη φτηνών εντυπώσεων για το στάρι

Η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας παραγωγών και καταναλωτών

Σύσκεψη δημιουργίας εντυπώσεων σε σιτοπαραγωγούς και καταναλωτές έγινε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μπρος στο ληστρικό παιχνίδι κερδοσκοπίας που έχουν στήσει τα μονοπώλια εντός και εκτός Ελλάδας στον τομέα σιτάρι - αλεύρι - ψωμί, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε μια σύσκεψη για το θεαθήναι, για να δηλώσει μετά ότι «δε δικαιολογείται καμία αύξηση των αλεύρων και του ψωμιού από κανέναν, είτε από τους αλευροβιομήχανους είτε από τους αρτοποιούς». Είναι όμως άλλο το να λέει η υπουργός ότι δε δικαιολογείται καμία αύξηση και άλλο ότι δε θα γίνει πραγματικά καμία νέα αύξηση στο αλεύρι, στο ψωμί, στα αρτοποιήματα και τρόφιμα που έχουν σχέση με το σιτάρι. Η κυβέρνηση υπηρετεί τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και του κέρδους και από μια τέτοια κυβέρνηση δεν έχουν σε τίποτα καλό να ελπίζουν τόσο οι μικρομεσαίοι αγρότες όσο και οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Ειδικότερα, για τους παραγωγούς σιταριού που τα τελευταία χρόνια δέχονται ανελέητη κερδοσκοπική επίθεση από τους αλευροβιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους η Κ. Μπατζελή δεν είχε ν' ανακοινώσει κανένα μέτρο σε όφελός τους. Δεν είπε τίποτα για βιώσιμες τιμές και εγγυημένο εισόδημα. Δεν είχε κανένα μέτρο επίσης ν' ανακοινώσει για ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής σε όφελος των παραγωγών και του λαού. Δεν είπε τίποτα για προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές. Μπορεί να εισάγεται το 16% των ποσοτήτων μαλακού σιταριού από Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν, αλλά την εμπορική περίοδο 2009 - 2010 εισήχθησαν συνολικά 821.000 τόνοι μαλακό σιτάρι στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του αποτελεί άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα.

Η κοροϊδία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε βάρος των σιτοπαραγωγών συνεχίστηκε χτες με τις δηλώσεις της για σύσταση διεπαγγελματικής οργάνωσης σιτηρών, για καταγραφή των αποθεμάτων, για αναγραφή των τιμών στα συμβόλαια, για σύσταση φορέα διαχείρισης των δημητριακών. Και πρόκειται για κοροϊδία, γιατί οι σιτοπαραγωγοί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη σύσταση διεπαγγελματικής. Διεπαγγελματικές γίνανε για παράδειγμα στο λάδι και στο κρασί, αλλά και στα δύο αυτά προϊόντα οι τιμές είναι σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα για τους παραγωγούς, ενώ οι καταναλωτές τα ακριβοπληρώνουν. Οσο για την καταγραφή των αποθεμάτων, αν τελικά γίνει, τι θα προσφέρει σε παραγωγούς και καταναλωτές;.. Απολύτως τίποτα. Στο θέμα των συμβολαίων, το ερώτημα είναι τι θα γίνει και τι θα κερδίσουν οι παραγωγοί όταν τα μονοπώλια και χρηματιστηριακά κεφάλαια επιβάλουν τιμή 8 και 10 λεπτά στο στάρι; Και πώς θα λειτουργεί ο φορέας διαχείρισης σιτηρών σε όφελος των παραγωγών σ' ένα διεθνές ανταγωνιστικό και ληστρικό περιβάλλον και υπό κυβερνήσεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ελεύθερης αγοράς;.. Μάλιστα, υπάρχει η ιστορία της συνεταιριστικής ΚΥΔΕΠ (Κεντρική Υπηρεσία Διαχείρισης Εγχωρίων Προϊόντων), η οποία λειτουργούσε ως φορέας διαχείρισης στα δημητριακά, την οποία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν με την πολιτική τους να τη χρεοκοπήσουν και να την κλείσουν σε όφελος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων..

Στη χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ρεσιτάλ κοροϊδίας κατέληγε με την αναφορά ότι στις 2 του Σεπτέμβρη θα συζητηθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τη σύσταση μητρώου εμπόρων, εφοδίων και γεωργικών προϊόντων. Είναι εμφανές πως ούτε κι αυτό έχει να προσφέρει τίποτα σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των λαϊκών στρωμάτων - καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ