Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΟΣ ΤΟΥ «ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Αυξάνονται τα κρούσματα και τα προβλήματα

Ενας ακόμα θάνατος ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό του «Δυτικού Νείλου» καταγράφηκε χτες. Συνολικά έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι, ενώ τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 92. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερος, αφού η μεγάλη πλειονότητα αυτών που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ελαφρά σημεία ίωσης.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν οι καταγγελίες για αναγκαστικές αναβολές μεταγγίσεων και χειρουργείων στις πληγείσες από τον ιό περιοχές, λόγω έλλειψης αίματος, μετά και την απόφαση του υπουργείου Υγείας να τεθούν σε καραντίνα 2.000 μονάδες αίματος, προκειμένου να ελεγχθούν εάν φέρουν τον ιό του «Δυτικού Νείλου». Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι χτες θα άρχιζε ο μοριακός έλεγχος στις δεσμευμένες μονάδες αίματος, ο έλεγχος τελικά θα ξεκινήσει πιθανά από τη Δευτέρα.

Οπως τονίζουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας, όλα θα έπρεπε να αρχίσουν νωρίτερα για να να μην υπάρχει σήμερα το αγωνιώδες ερώτημα «αν θα φτάσει το αίμα». Στα νοσοκομεία Βέροιας, Γιαννιτσών, Κιλκίς, Κατερίνης - όπου τα αποθέματα αίματος έχουν μπει σε καραντίνα - καλύπτονται ήδη μόνο οι επείγουσες ανάγκες με αίμα που έχει σταλεί από άλλα νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο Βέροιας, έχουν σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού έχουν δεσμευτεί 180 φιάλες αίματος και υπάρχει κάλυψη μόνο των πολύ επειγουσών αναγκών με 75 φιάλες που εστάλησαν από νοσοκομεία που δε βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι γιατροί των νοσοκομείων υπογραμμίζουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία, την ώρα που υπάρχουν μεγάλα κενά σε γιατρούς και προσωπικό και ενώ την ίδια ώρα περικόπτονται και οι εφημερίες.

Χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκαν νέα, πιο αποτελεσματικά φάρμακα, για την καταπολέμηση των κουνουπιών που προκαλούν τα κρούσματα εγκεφαλίτιδας απ' το Ανώτατο Συμβούλιο Γεωργικών Φαρμάκων (ΑΣΥΓΕΦ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ