Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ
Υποκρισία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Β. Μπούτας: Μόνο με λαϊκό αγώνα θα γίνει η εκτροπή, μέχρι τότε απαιτούμε να γίνουν, σε μαζική κλίμακα, έργα συγκράτησης και αξιοποίησης των επιφανειακών και των πηγαίων νερών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της Θεσσαλίας

«Η ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου δεν πρόκειται να γίνει αν δεν την επιβάλλουν, με τον αγώνα τους, οι αγρότες και ο λαός της Θεσσαλίας. Διότι μόνο ο αποφασιστικός αγροτικός - λαϊκός αγώνας μπορεί να ανατρέψει την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν προωθούν την εκτροπή του Αχελώου, επειδή δε θέλουν μια αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του ελληνικού λαού. Η καλλιέργεια της αυταπάτης ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί ν' αλλάξει γνώμη, προχωρώντας στην υλοποίηση του έργου, δεν πρέπει, με κανέναν τρόπο, να περάσει στον αγροτικό κόσμο».

Αυτά τονίζει, σε δήλωσή του, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα για την Εκτροπή του Αχελώου (ΠΑΣΕ) και νομάρχη Καρδίτσας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα του Αχελώου «δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την επανέναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου».

Ως «τελευταίες εξελίξεις» που οδηγούν σ' αυτήν την αισιοδοξία, ο Φ. Αλεξάκος αναφέρει έκθεση ενός «ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα», η οποία σημειώνει ότι «η μη ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας εκτροπής δημιουργεί δυνητικούς κινδύνους για τη μελλοντική ζωή της», καθώς και «την ολοκλήρωση εκ μέρους του υπουργείου Περιβάλλοντος της αξιολόγησης των μελετητικών γραφείων για τη σύνταξη των σχεδίων διαχείρισης των λεκανών Πηνειού και Αχελώου».

Ο Β. Μπούτας υπογραμμίζει ότι «στο ζήτημα του Αχελώου, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν γίνει, πάμπολλες φορές και για πολλά χρόνια, αντικείμενο αισχρής εξαπάτησης και ιταμής κοροϊδίας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υπόσχονταν, συνεχώς, ότι θα προχωρήσουν και θα τελειώσουν το έργο, αλλά ποτέ δεν τηρούσαν τις υποσχέσεις τους.

Την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσουν στον «ντορό» των ψεύτικων κι απατηλών υποσχέσεων έχουν κάποιοι και στη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και τοπικοί πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος - καθώς βλέπουν ότι η σαφώς εκφρασμένη αρνητική θέση της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μέσα στον αγροτικό κόσμο κι αυτό μπορεί να έχει βαρύ πολιτικό κόστος για το ΠΑΣΟΚ, που θα εκφραστεί στις ερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλία».

«Την ίδια εξαπάτηση και κοροϊδία στο ζήτημα του Αχελώου - συνεχίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - έχουν υποστεί οι Θεσσαλοί και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, οι οποίες, ενώ δήλωναν την πρόθεσή τους για άμεση υλοποίηση του έργου, δεν το χρηματοδοτούσαν κανονικά, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και να σταματούν οι εργασίες. Επίσης, δεν έδειξαν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των απανωτών εμποδίων για την ολοκλήρωση του έργου, που έθεταν διάφορες "οικολογικές" και άλλες "ύποπτες" οργανώσεις, με τις συνεχείς προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Είναι, επομένως, υποκριτική και "άνευ ουσίας", η δήθεν "κριτική" που κάνουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ - βουλευτές και "τοπικοί άρχοντες" - στη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το τωρινό σταμάτημα των έργων του Αχελώου. Οσον αφορά, δε, στον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας της ΝΔ, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με φόντο τη σήραγγα του Αχελώου, θα πρέπει να εξηγήσει στους αγρότες και το λαό της Θεσσαλίας "πού ήταν και τι έκανε για τον Αχελώο", όταν το κόμμα του κυβερνούσε κι αυτός ήταν κυβερνητικός βουλευτής».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Β. Μπούτας επισημαίνει: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και ο ίδιος προσωπικά το μόνο που υποσχόμαστε είναι ότι, απ' όποια θέση μας τάξει ο λαός της Θεσσαλίας με την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να γίνει πράξη η εκτροπή του Αχελώου, με παράλληλη έναρξη και ολοκλήρωση των έργων αξιοποίησης των νερών. Ταυτόχρονα, έως ότου τελειώσουν αυτά τα έργα, θα απαιτούμε να γίνουν, σε μαζική κλίμακα, έργα συγκράτησης και αξιοποίησης των επιφανειακών και των πηγαίων νερών για αποφευχθεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της Θεσσαλίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ