Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για τα λεφτά τα κάνουν όλα

Οι ανισότητες, σύμφυτη πραγματικότητα με τον καπιταλισμό, δημιουργούν πατρικίους και πληβείους, με νομοτελειακή συνέπεια τις αντιθέσεις. Από την ιστορική αυτή αλήθεια δε θα μπορούσε να ξεφύγει η παράμετρος του ποδοσφαίρου που «ζει και αναπνέει» το ίδιο σύστημα. Ετσι, στον ορίζοντα ξεπρόβαλαν νέοι μπελάδες για τη ΦΙΦΑ. Μετά την περίφημη κίνηση του «G14», των κορυφαίων δηλαδή ευρωπαϊκών ομάδων, που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από την ΟΥΕΦΑ πρωταθλήματος, έρχονται 11 μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης να συστήσουν τη δική τους λίγκα. Στόχος τους δεν είναι τόσο η UEFA, αλλά οι υπόλοιποι κορυφαίοι σύλλογοι οι οποίοι αποκομίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων από τις διοργανώσεις.

Οι έντεκα ομάδες προέρχονται από πέντε χώρες και υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου πρωταθλήματος, το οποίο αποκαλούν «Euroleague». Στη συνάντηση εκπροσώπων των ομάδων, τονίστηκε πως οι ομάδες από τις πιο ανεπτυγμένες -ποδοσφαιρικά- χώρες, όπως την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, μονοπωλούν τις διοργανώσεις και τους τίτλους της ΟΥΕΦΑ και κατ' επέκταση τα έσοδα από αυτές... «Η πόλωση από τα ολοένα και αυξανόμενα τηλεοπτικά έσοδα στο αναβαθμισμένο Τσάμπιονς Λιγκ και στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχει εκτοξεύσει τους προϋπολογισμούς των συλλόγων που συμμετέχουν στις διοργανώσεις αυτές σ' επίπεδα που ομάδες των μικρότερων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρόκειται ποτέ να αγγίξουν» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η διακήρυξη των «11».

Γι' αυτό με την κίνησή τους αυτή, Σέλτικ, Ρέιντζερς (Σκοτία), Αγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόβεν (Ολλανδία), Αντερλεχτ, Μπριζ (Βέλγιο), Μπενφίκα, Σπόρτινγκ (Πορτογαλία), Μπρόντμπι και Κοπεγχάγη (Δανία), ζητούν την αναθεώρηση του πλαισίου ανταγωνισμού και των οικονομικών που διέπουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο. Πρότειναν δε την ίδρυση ενός νέου πρωταθλήματος, πιθανόν από το Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αμστερνταμ, αλλά και αποκάλυψη βρετανικής ποδοσφαιρικής ιστοσελίδας, την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση της ΑΕΚ φέρεται να βρίσκεται σε ανιχνευτικές και διαπραγματευτικές συζητήσεις με τους «11», εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο υπό ίδρυση πρωτάθλημα. Μάλιστα, η «κιτρινόμαυρη» εταιρία χαρακτηρίζεται ως επικεφαλής μιας λίστας επτά ομάδων που συζητούν το ενδεχόμενο συμμετοχής σε αυτήν τη λίγκα, εάν προηγουμένως δώσει σχετική άδεια η UEFA.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ