Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παρέμβαση Σιστάνι για κυβέρνηση φέρεται να ζητά ο Ομπάμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επιστολή στο θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, απηύθυνε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τον «να χρησιμοποιήσει το κύρος του και την επιρροή του, προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στις διαμάχες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του Ιράκ και να σχηματιστεί επιτέλους κυβέρνηση για να καλυφθεί το πολιτικό κενό που επικρατεί στη χώρα». Αυτό αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy, υποστηρίζοντας ότι η επιστολή γράφτηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει ώθηση στον υπερσκελισμό του πολιτικού αδιεξόδου κατά την επίσκεψή του στη χώρα στις αρχές Ιουλίου.

Η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι αργά χτες βράδυ από αμερικανική πηγή, ούτε από ιρακινή. Το δημοσίευμα, πάντως, επικαλείται στενό συνεργάτη του Μεγάλου Αγιατολάχ, ο οποίος υποστήριξε, μάλιστα, ότι η επιστολή μεταφέρθηκε από τον Ομπάμα στον Σιστάνι, διά μέσου ενός σιίτη βουλευτή.

Αζίζ: «Είχαν προαποφασίσει την εισβολή»

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την εισβολή και την κατοχή στο Ιράκ έδωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο Τάρεκ Αζίζ υποστήριξε ότι ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος και ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός (Μπους και Μπλερ αντιστοίχως) είχαν προαποφασίσει την επίθεση στο Ιράκ «για να εξυπηρετήσουν κυρίως τα συμφέροντα του Ισραήλ». Συμπλήρωσε, δε, ότι ο ίδιος και ο Σαντάμ το γνώριζαν αυτό, αλλά δεν μπορούσαν ανοιχτά να δηλώσουν σαφώς ότι «δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στη χώρα γιατί η χώρα θα έμενε παντελώς απροστάτευτη απέναντι σε άλλους εν δυνάμει εχθρούς όπως το Ιράν».

Ο Αζίζ κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις ότι κατέστρεψαν το Ιράκ, ότι σήμερα ο ιρακινός λαός ζει χειρότερα από ό,τι πριν την εισβολή, χωρίς υποδομές, χωρίς βασικά αγαθά και με διαρκή βία. Στηλιτεύει, δε, ξεχωριστά τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα, δηλώνοντας ότι «αντί να κάνει κάτι για να διορθώσει το λάθος που έγινε με την εισβολή και την κατοχή, προχωρεί στην προγραμματισμένη απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, και αφήνει το Ιράκ στο έλεος των λύκων».

Λίγο μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης του Αζίζ, ο δικηγόρος του κατήγγειλε τη βρετανική εφημερίδα, υποστηρίζοντας ότι όντως ο πελάτης του έδωσε συνέντευξη αλλά δεν είπε αυτά που γράφτηκαν ιδιαίτερα για τον Σαντάμ και για τον Ομπάμα. Με ανακοίνωσή της, η εφημερίδα παραμένει στην αυθεντικότητα της συνέντευξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ