Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η προεδρία Σάντος φέρνει νέα δεινά

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Κολομβίας καθώς σήμερα είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος και του αντιπροέδρου Ανχελίνο Γκαρσόν και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται τεχνηέντως ότι ενδεχομένως οι τεταμένες σχέσεις της Κολομβίας με τις γειτονικές της χώρες θα εξομαλυνθούν, τίποτα θετικό δεν προμηνύεται.

Προφανώς πρόκειται για «τακτική» και οι δηλώσεις του Μάικ Χάμερ, εκπροσώπου Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει απολύτως τους στόχους της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Σάντος «για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα», δηλώσεις που έπονται της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που στοχοποιεί τη Βενεζουέλα, για τις σχέσεις με τις ανταρτικές οργανώσεις, το «εμπόριο ναρκωτικών» και άλλα ωραία, απλώς επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τακτική κίνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλη την τελευταία περίοδο, με την κλιμάκωση των απειλών και των επιθέσεων εκ μέρους της Κολομβίας προς τη Βενεζουέλα, με βάση όπως αποκαλύπτεται σχέδιο που έχει εκπονηθεί στις ΗΠΑ, ο Σάντος κρατά απόσταση και δε σπάει με κανέναν τρόπο τη σιωπή του. Εντούτοις, ο Σάντος ήταν ο «έτερος Καππαδόκης» της κυβέρνησης του αντιδραστικού Ουρίμπε, που ήταν και επιχειρησιακός υπεύθυνος, ως υπουργός Αμυνας, όλων των απειλητικών στρατιωτικών ενεργειών έναντι των άλλων χωρών, όπως οι πολλαπλές κρίσεις με τη Βενεζουέλα, η εισβολή στο Εκουαδόρ κ.ά., αλλά και ο βρώμικος πόλεμος εναντίον του λαϊκού και αντάρτικου κινήματος. Πολιτική που θα συνεχιστεί - εάν όχι ενταθεί - εξ ου και οι δηλώσεις του πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Φρέντι Παντίγια ότι «η θητεία Σάντος θα σημάνει το τέλος των FARC», όπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο».

Εξάλλου, η «κληρονομιά» του Σάντος είναι βαριά και δεσπόζει η θηριωδία των δολοφονιών αθώων πολιτών από το στρατό - «falsos positivos» όπως έχει γίνει γνωστή η υπόθεση - ο οποίος παρουσίαζε τα θύματα ως αντάρτες, από το 2006 ως το 2009.

Τα θύματα πιστεύεται ότι είναι χιλιάδες. Οι πρώτες λεπτομέρειες είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2008, όταν είχαν εξαφανιστεί 14 νέοι στη Σοάτσα, κοντά στην Μπογκοτά, τους οποίους ο στρατός παρουσίασε ως αντάρτες που σκότωσε σε μάχες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ τελευταίο φρικαλέο εύρημα της πολιτικής αυτής ο ομαδικός τάφος που ανακαλύφθηκε στην Λα Μακαρένα και περιέχει πάνω από 2.000 σορούς τοπικών ηγετών, αγροτών, συνδικαλιστών, αγωνιστών που παρουσιάστηκαν φυσικά ως «αντάρτες». Περίπου 1.200 μέλη των ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζουν έρευνες και 234 έχουν ήδη καταδικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ