Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο εισαγγελέας πρότεινε καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια

Eurokinissi

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια
ΑΜΦΙΣΣΑ (Της απεσταλμένης μας Παντίας ΚΑΖΑΝΤΖΗ).--

Καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά, για τους δύο κατηγορούμενους Επ. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια, στις 6 του Δεκέμβρη του 2008, ήταν η χτεσινή πρόταση του εισαγγελέα Χ. Λακαφώση, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας. Ο εισαγγελέας, αναφερόμενος και στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ζήτησε την ενοχή του Επ. Κορκονέα για ενδεχόμενο δόλο και του Β. Σαραλιώτη για συνέργεια στην πράξη του συναδέλφου του.

Η κατηγορία, επί της ουσίας, επιφέρει για τον Επ. Κορκονέα, αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Το δικαστήριο, είπε ο εισαγγελέας, δεν πρέπει να δεχτεί τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος (σ.σ. του δολοφονημένου παιδιού), πρότερου έντιμου βίου του και τους ισχυρισμούς περί ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Για τον Β. Σαραλιώτη, ο Χ. Λακαφώσης μίλησε για «πλήρη γνώση της άδικης πράξης του συναδέλφου του, αλλά είχε τη βούληση να συμβάλει και ο ίδιος, καθώς, όπως είπε, ενθάρρυνε τον Επ. Κορκονέα, βρισκόμενος συνεχώς δίπλα του». Η χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποίησε αρκετές φορές, για τις κινήσεις των δύο αστυνομικών ήταν η «συναπόφαση». Οπως σημείωσε, «αμφότεροι είχαν συναποφασίσει την επιστροφή στην Τζαβέλλα. Ηταν αποτέλεσμα, όπως είπε, προηγηθέντος διαλόγου».

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του αναφέρθηκε στην «ήρεμη ψυχική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο Επ. Κορκονέας, ο οποίος έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές». Χαρακτήρισε επίσης «αναληθείς» τους κύριους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορουμένων, χρησιμοποιώντας καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Επίσης, επικαλούμενος τις καταθέσεις συγκεκριμένων αυτοπτών μαρτύρων που κατέθεσαν στο δικαστήριο, οι οποίοι να υπενθυμίσουμε ότι πολλές φορές λοιδορήθηκαν από την υπεράσπιση του Επ. Κορκονέα, αλλά και τις καταθέσεις αστυνομικών φρουρών, μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκονταν στη φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, μίλησε «για αναβάθμιση της έντασης της επίθεσης που δέχτηκαν με το περιπολικό», οι δύο κατηγορούμενοι, προκειμένου να αναπτύξουν την υπερασπιστική τους θέση.

Επιπρόσθετα, επικαλέστηκε πάλι τις μαρτυρικές καταθέσεις των συγκεκριμένων αυτοπτών μαρτύρων αλλά και συναδέλφων των δύο ειδικών φρουρών, που μιλούσαν για απαθή αποχώρηση των δύο κατηγορουμένων από την οδό Τζαβέλλα μετά τους πυροβολισμούς. Επισήμανε ότι οι δύο ειδικοί φρουροί πήγαν στο επίμαχο σημείο με σκοπό να επιδείξουν εγωιστική υπεροχή και με μια διάθεση εγωιστικής διαχείρισης της εξουσίας, ενώ τόνισε, βασιζόμενος στις ίδιες μαρτυρικές καταθέσεις, ότι οι κατηγορούμενοι, πιθανότατα, όταν αποχωρούσαν ήρεμοι από την οδό Τζαβέλλα, να γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε «ασύμμετρη και επιχειρησιακά επικίνδυνη» την απόφαση που από κοινού έλαβαν οι δύο ειδικοί φρουροί, όπως είπε, να επιστρέψουν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύοντας «παρορμητική αντίδραση». Ο Χ. Λακαφώσης τόνισε ότι η πολιτεία ανέμενε από τους κατηγορούμενους να ασκούν τα καθήκοντά τους με σεβασμό στα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα των πολιτών. Το δικαστήριο διέκοψε μέχρι τις 2 του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ