Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ανακοίνωση σημαντικών μέτρων στο κράτος και στην οικονομία

ABANA.--

Σειρά μέτρων, κυρίως στον οικονομικό τομέα, που θα προωθήσουν αλλαγές με στόχο «την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος και της ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητάς του στο μέλλον», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο στην ομιλία του την Κυριακή ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας. Μέτρα που αφορούν τον τομέα της διοικητικής οργάνωσης με δημιουργία δύο νέων περιφερειών - επαρχιών (Αρτεμίσα και Μαγιαμπέκε) που έχουν συζητηθεί σε βάθος μέσα στο λαό. Ο Ραούλ Κάστρο επανέλαβε ότι οι αναγκαίες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν «βήμα -βήμα, στο ρυθμό που θα καθορίσουμε εμείς ώστε να αποφευχθούν λάθη».

«Οσον αφορά τα καίρια ζητήματα και μετά από μελέτες μηνών όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο, το κυβερνητικό συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιούλη, με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων των κρατικών συμβουλίων, των μελών του Πολιτικού Γραφείου και της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής, των πρώτων γραμματέων των περιφερειακών επιτροπών και των προέδρων των περιφερειακών συμβουλίων καθώς και των ηγεσιών της Εργατικής Συνομοσπονδίας της Κούβας, της Κομμουνιστικής Νεολαίας και άλλων μαζικών οργανώσεων, αποφάσισε μία σειρά μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά, για τη σημαντική μείωση τομέων του κράτους που έχουν διογκωθεί» ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο. Σε πρώτο στάδιο σημείωσε για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα υπάρξουν σημαντικές εισηγήσεις όσον αφορά στις αποδοχές και τις εργασιακές συνθήκες, με στόχο να καταπολεμηθούν οι πατερναλιστικές τάσεις που υφέρπουν στην διοίκηση, που υποτιμάνε την αναγκαιότητα της εργασίας και κατ' αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι μη αναγκαίες και μη παραγωγικές δαπάνες ενώ θα εξασφαλιστεί η ισότητα στις αποδοχές. Θα ενισχυθούν παραγωγικοί τομείς όπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Δίν εται η δυνατότητα επέκτασης της αυτοαπασχόλησης και στην περίπτωση που μισθώνονται εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να πληρώνεται η ανάλογη φορολογία τόσο για τα προσωπικά εισοδήματα όσο και για τα κέρδη από τις πωλήσεις.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στις «αναλύσεις» σε διεθνή μέσα περί «τάσεων» στην ηγεσία της επανάστασης και απάντησε: «η ενότητα ανάμεσα στους επαναστάτες, την ηγεσία της Επανάστασης και την πλειοψηφία του λαού είναι το πιο σημαντικό στρατηγικό μας όπλο, που μας επέτρεψε να φτάσουμε ως εδώ και να συνεχίσουμε στην μελλοντική τελειοποίηση του σοσιαλισμού. Παρόλο που πονάει τους εχθρούς μας, η δική μας ενότητα είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ, και δεν είναι αποτέλεσμα μιας ψεύτικης ομοφωνίας ή ευκαιριακής, η ενότητα δεν αποκλείει ειλικρινείς διαφρετικές προσεγγίσεις, αλλά προϋποθέτει την συζήτηση των διαφορετικών ιδεών, με ίδιο όμως στόχο, την κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ακεραιότητα, που μας επιτρέπει να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις. Η ενότητα βασίζεται και καλλιεργείται στην πιο πλατιά σοσιαλιστική δημοκρατία, στην ανοιχτή συζήτηση όλων των ζητημάτων, και των πιο απλών, με τον λαό».

Θα υπερασπιστούμε τα επιτεύγματά μας

Επίσης ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε και στην αποφυλάκιση των 21 κρατουμένων, οι οποίοι απελάθηκαν στην Ισπανία, και οι οποίοι δεν ήταν φυλακή εξαιτίας των ιδεών τους, αλλά διότι ήταν στην υπηρεσία των ΗΠΑ, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη χώρα του δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση λόγω της κίνησης αυτής. «Κανείς δεν θα πρέπει να αυταπατάται. Η επανάσταση μπορεί να φανεί γενναιόδωρη διότι είναι δυνατή και η δύναμή της αντλείται από την πλειοψηφική στήριξη του λαού και κατά συνέπεια περιττό θα ήταν να υπενθυμίσουμε πως όσοι επιχειρήσουν να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μας δεν πρόκειται να μείνουν ατιμώρητοι».

«Η υπεράσπιση των ιερών επιτευγμάτων μας, των δρόμων και των πλατειών μας, είναι το πρώτιστο καθήκον των επαναστατικών δυνάμεών μας και δεν μπορούμε να το εγκαταλείψουμε» είπε. Ταυτόχρονα για άλλη μια φορά κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης του ενός από τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που κρατούνται στις ΗΠΑ, του Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, που του έχει επιβληθεί απομόνωση.

Στο μεταξύ ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο συναντήθηκε με νεολαίους ενώ προχθές συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Ζιεσί, που τον επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην κατοικία του στην Αβάνα και του αφιέρωσε τον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του «Η Στρατηγική Νίκη», ο οποίος πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο μήνα στα ισπανικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ