Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο Ραούλ Κάστρο επανεκλέχτηκε πρόεδρος

ΑΒΑΝΑ.--

Πρόεδρος της χώρας για μία ακόμη πενταετία εκλέχτηκε ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά την πρώτη συνεδρίαση των 612 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία προέκυψε από τις εκλογές στις 3 Φλεβάρη, η οποία επίσης εξέλεξε και τα 31 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και του Συμβουλίου των Υπουργών καθώς και τον νέο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον Εστέμπαν Λάσο, καθώς ο επί χρόνια πρόεδρος Ρικάρντο Αλαρκόν ντε Κεσάδα αποσύρεται.

Κατά τη διάρκεια της 35λεπτης ομιλίας του ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους τομείς σε όλη την Κούβα σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε «ιστορική καμπή», αλλά ότι καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δε θα σημάνει εγκατάλειψη του σοσιαλισμού. «Δεν εκλέχτηκα πρόεδρος για να παλινορθώσω τον καπιταλισμό στην Κούβα, ούτε για να παραδώσω την Επανάσταση. Εκλέχτηκα για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω προς την τελειοποίηση του σοσιαλισμού, όχι να τον καταστρέψω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ραούλ Κάστρο, ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το προεδρικό αξίωμα με τη λήξη της παρούσας προεδρικής του θητείας, το 2018.

Στα νέα όργανα έχουν εκλεγεί 17 νέα μέλη, συμμετέχουν 13 γυναίκες και ο μέσος ηλικίας είναι 57 χρόνων. Ο Μιγκέλ Ντίας-Κάνελ, 52 χρόνων εκλέχτηκε στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Κούβας.

Παρών στην πρώτη συνεδρίαση ήταν και ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, όπου κατά την παρέμβασή του απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν αγωνιζόμαστε για αξιώματα και τιμές, αγωνιζόμαστε για ιδέες που θεωρούμε δίκαιες. Γι' αυτές που αγωνίστηκαν όλοι για τη νίκη της επανάστασης το 1959, αλλά και οι 800.000 Κουβανοί που σκοτώθηκαν σε διεθνιστικές αποστολές»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ