ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Εκκληση σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υποστηρίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των εκκρεμοτήτων του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.
O Γέρεμιτς από την πλευρά του δήλωσε στο «Τανγιούνγκ» ότι το Βελιγράδι επιδιώκει «λύση συμβιβασμού για το Κοσσυφοπέδιο που θα επιτευχθεί μόνον με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων, και όχι από μονομερείς κινήσεις». Πρόσθεσε ότι η Σερβία ζητεί την υποστήριξη του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού του συμβιβασμού σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε πριν λίγες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Σκεντέρ Χισένι, εκτίμησε ότι η Πρίστινα θα αναγνωριστεί «ως το τέλος του χρόνου» από «αρκετές δεκάδες» κράτη, έπειτα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πως δηλαδή η μονομερής απόσχιση από τη Σερβία ήταν νόμιμη.
Στο μεταξύ, κοσσοβάρικες εφημερίδες υποστηρίζουν πως υπάρχει ρήγμα ανάμεσα σε Σερβία και ορισμένες ισχυρές χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία κ.ά.) και τις ΗΠΑ που θεωρούν ως «τουλάχιστον απαράδεκτη» την υποβολή σερβικού σχεδίου απόφασης από το Βελιγράδι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κυρίως επειδή θέτει ξανά θέμα διευθέτησης του καθεστώτος του προτεκτοράτου, που για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «είναι λυμένο». Απέναντι σ' αυτό, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε χτες ότι το Βελιγράδι δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με τη «διεθνή κοινότητα» αλλά όπως για κάθε χώρα έτσι και για τη Σερβία «υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να τις ξεπεράσει».