Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ προνομιακής σχέσης με ΕΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη θέση της Γερμανίας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι δεδομένη επανέλαβε χτες κατά την επίσκεψή του στη χώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προβάλλοντας την επιθυμία του Βερολίνου για μία στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αγκυρα, αντί για πλήρη ένταξη.

Αντίθετα, με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον την Τρίτη, που τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την γέφυρα «Ευρώπης - Μέσης Ανατολής», ο Γερμανός ΥΠΕΞ επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις, μένοντας στην ίδια γραμμή με τη γαλλική πολιτική. Σημείωσε ότι η κατάληξη της διαδικασίας είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Τουρκίας σε μια σειρά ζητημάτων, που τελικά θα κριθούν ...στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε ζητήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και τον εποικοδομητικό της ρόλο στην περιοχή, στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στην ατζέντα της συνάντησης του Γκ. Βεστερβέλε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν και το θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ αναμενόταν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ