Κυριακή 1 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ιστορικό των παγκόσμιων πρωταθλητριών

Είχαμε πει ότι θα σταθούμε λίγο στις αδελφές Πόλγκαρ, γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και με τις επιτυχίες τους στο Παγκόσμιο Σκάκι, αποτελούν πραγματικά ένα ξεχωριστό φαινόμενο.

Ας ξεκινήσουμε από τη νεότερη και πιο ισχυρή, την Τζούντιθ - 34 χρόνων σήμερα - που τη γνωρίσαμε 12 χρόνων στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, ήδη Ι.Μ. αντρών και με χρυσό μετάλλιο στη 2η σκακιέρα αφού είχε επιτύχει 12,5 βαθμούς σε 13 αγώνες!

Στα 16 (7 μήνες πριν τα συμπληρώσει) πραγματοποιεί ακόμα μια μεγάλη επιτυχία, όταν το 1991 συμπληρώνει τρεις νόρμες και κατακτά τον τίτλο του GM αντρών. Με πολλές επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά, επί ισχυρών κορυφαίων και 2η μετά τους Ανάντ και Κάρποβ, ενώ το 2005 ήταν 8η (όγδοη) στην παγκόσμια λίστα αντρών της FIDE. Τέλος, η Τζούντιθ Πόλγκαρ δεν κατέκτησε ποτέ τον Παγκόσμιο Τίτλο Γυναικών, γιατί απλά από μικρή έπαιζε μόνο σε τουρνουά αντρών και μάλιστα είχε βάλει στόχο να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντρών!

Ας επανέλθουμε όμως, στην Παγκόσμια Γυναικών (1996-99) Ζούζα Πόλγκαρ, η οποία το 1981 ήταν και παγκόσμια πρωταθλήτρια κάτω των 16 χρόνων και το 1988 μαζί με τις αδελφές της και την Ιντιλκο Μαντλ, κατέκτησαν για πρώτη φορά - στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης - το χρυσό μετάλλιο, γεγονός που πέτυχαν πάλι στην Ολυμπιάδα της Γιουγκοσλαβίας (Νόβι Σαν 1990).

  • Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, βλέπουμε θέση από παρτίδα (Γαλλική Αμυνα) Τζ. Πόλγκαρ - Μπέρκες - Βουδαπέστη 2003. Εχουν παιχθεί μόλις 13 κινήσεις. Τι έπαιξε 14η η Πόλγκαρ και νίκησε σε άλλες 11 κινήσεις;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ