Αναφερόμαστε στην παράσταση του ΚΘΒΕ με τους αριστοφανικούς «Αχαρνής», σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, με αρκετές εύστοχες και καυστικότατες για το σήμερα, κειμενικές παρεμβάσεις, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, και με τον Κραουνάκη να πρωτοδοκιμάζεται, και μάλιστα εξαιρετικά επιτυχώς, ως ερμηνευτής του ρόλου του Δικαιόπολη (ο μεγαλύτερος σε μέγεθος αριστοφανικός ρόλος), με συμπρωταγωνιστές τον βετεράνο της κωμωδίας Κώστα Βουτσά και τον πάντα εύπλαστο και χυμώδη υποκριτικά Γρηγόρη Βαλτινό (στο ρόλο του πολεμοκάπηλου Λάμαχου).
Η αριστοφανική κωμωδία έσμιξε με τη μακρόχρονη δημιουργική σχέση με το θέατρο και διά της υποκριτικής οδού, και την ερμηνεία σημαντικών καλλιτεχνών καταγγέλλει την Ελλάδα που κατάντησε χώρα «του τηλεμάρκετινγκ, της τσόντας, του φραπέ, της αρπαχτής», το «μαύρου χρήματος» και του «φαγοπεδίου», τους Ελληνες «που άλλα βλέπουν, κι άλλα κάνουν, άλλα ακούνε κι άλλα καταλαβαίνουν, άλλα θέλουνε κι άλλα ψηφίζουνε». Ο Δικαιόπολης του σήμερα τολμά να πολεμήσει τον «πόλεμο», κι αν τον πουν «παλιοκομμούνι», δε φοβάται και φωνάζει συμβολικά «Αλέκα», υποδηλώνοντας το ρόλο των κομμουνιστών στη λαϊκή πάλη. Συνεπικουρούμενος από τον πεινασμένο Μεγαρίτη - Κώστα Βουτσά, που αναγκάζεται να πουλήσει τις κόρες του, με αντάλλαγμα λίγα σκόρδα, που με καημό λέει: «Αχ λαέ βασανισμένε, δε θα σηκώσεις ποτέ κεφάλι, γιατί σε κυβερνάνε δυο αδηφάγες πουτάνες. Η ψήφος και η μίζα, που πήρε γι' άντρα τον Οφσόρο και κάνανε ένα κωλοπαίδι, το ρουσφέτι», ο Δικαιόπολης φωνάζει την κατεπείγουσα ανάγκη: «Αντε πατριώτες. Οσοι δεν πεθάναμε ακόμα, σε άλλες μάχες να τραβήξουμε» για το δίκιο του λαού. Η παράσταση αυτή όπως και άλλες επιβεβαιώνουν την δύναμη της Τέχνης που μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση και του λαού.
Η παράσταση θα παιχθεί: Θέατρο Βράχων Βύρωνα (28/7), Αρχαία Ολυμπία - Θέατρο Ολυμπία (30/7), Αμφιθέατρο Νέων Μουδανιών (7/8), Λάρισα - «Αλκαζάρ» (27/8), Ηρώδειο (8,9/9), Πετρούπολη - «Πέτρα» (11/9), Ελευσίνα - Παλαιό Ελαιουργείο (12/9), Αττική - Δήμος Αχαρνών (14/9), Θεσσαλονίκη - Βασιλικό Θέατρο (24/9-3/10).