Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθμός και στην προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης και δράσης

Η άνευ προηγουμένου συμμετοχή αντιπροσωπειών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, κινήσεων και διεθνών οργανώσεων (87, από όλες τις περιοχές του κόσμου μέχρι στιγμής) στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, του οποίου οι εργασίες αρχίζουν την ερχόμενη Πέμπτη, ήταν αναμενόμενη, όντας καρπός της έντονης προσπάθειας του ΚΚΕ στα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 15ο Συνέδριό του, για τη σύσφιξη των δεσμών του, την ανάπτυξη διεθνιστικής αλληλεγγύης και την προώθηση της κοινής δράσης, με δυνάμεις τέτοιου χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ, ορμώμενο από θέσεις βαθιά διεθνιστικές, κατανοώντας την επιτακτική ανάγκη οι δυνάμεις αυτές ενωμένες να αντιπαλέψουν τον κοινό εχθρό και να αποκρούσουν την επίθεσή του και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που απορρέουν από την οργανωτική, αλλά και την ιδεολογικοπολιτική τους διάσπαση, έθεσε στο 15ο Συνέδριό του ανάμεσα στους κυριότερους στόχους του, τον εξής: «Μέσα στην επόμενη τετραετία το ΚΚΕ θα αναπτύξει παραπέρα τις πρωτοβουλίες του για την ανάπτυξη και την ενότητα, την κοινή στάση και δράση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, καθώς και του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος, για την έκφραση αλληλεγγύης και αντίστασης ενάντια σε επιθέσεις από την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων».

Η αποστολή εξαιρετικά δύσκολη και ο δρόμος γεμάτος εμπόδια, όμως ο στόχος προωθήθηκε με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη δράσεων σε διμερές, πολυμερές, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις οποίες το ΚΚΕ αποκόμισε πλούσια εμπειρία και οι οποίες επιτρέπουν σήμερα να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η κατάσταση έχει αλλάξει σαφώς προς το καλύτερο, αφού έχει κατακτηθεί η δυνατότητα διαλόγου, εξαγωγής συμπερασμάτων, αλλά και κοινής δράσης (π.χ. ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο).

Ενα σημαντικό βήμα στην παραπέρα προώθηση αυτού του στόχου αποτελεί και το 16ο Συνέδριο του Κόμματος, που θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία διαλόγου, ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων με τις δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες που θα λάβουν μέρος. Ωστόσο, η σπουδαιότητα του 16ου Συνεδρίου εντοπίζεται αλλού. Κοινή πεποίθηση είναι πως το Συνέδριο αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην υπόθεση της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης, πως απ' αυτό το Συνέδριο το ΚΚΕ θα βγει δυναμωμένο, ώστε από καλύτερες θέσεις να συνεχίσει τη δράση του σε όλα τα επίπεδα. Και ακριβώς αυτή θα είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη κατάθεση που θα μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ στην υπόθεση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών του κόσμου.

Απ' αυτή την άποψη το Συνέδριο του ΚΚΕ αναδεικνύεται σε ένα βαρυσήμαντο γεγονός. Το ΚΚΕ μετά το Συνέδριό του είναι σίγουρο πως από καλύτερες θέσεις θα δώσει τη μάχη για το συντονισμό της δράσης των δυνάμεων που έχουν διάθεση να αντιπαλέψουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπως και όπου κι αν αυτή εκφράζεται, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ