Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προσωρινές αλλαγές στο θέμα των μετεγγραφών, μην μπορώντας, όμως, να λύσει τα προβλήματα που πηγάζουν απ' την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης
Μέτρα - «μπαλώματα» για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών ανακοίνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να εμφανίσει τάχα ότι «ανοίγει τη στρόφιγγα» για μια ελαφριά αύξηση των μετεγγραφών σε ιδρύματα της περιφέρειας. Σε τίποτα όμως δεν αλλάζει η πολιτική που τσακίζει τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών και των σπουδαστών, οι οποίες, με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, τείνουν να γίνουν ...«άγνωστες λέξεις» για τους φοιτητές.
Χτες, το υπουργείο, «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας» (οικονομική συγκυρία βαφτίζουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα), ανακοίνωσε «ρυθμίσεις» για τις μετεγγραφές με σχετική τροπολογία. Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, διευκρίνισε στη Βουλή ότι οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν για φέτος, ενώ θα ακολουθήσει νόμος για το θέμα. Συγκεκριμένα, για φέτος ισχύουν τα παρακάτω:
Μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών και σπουδαστών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, «εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις». Δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται προς αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και Νομού Θεσσαλονίκης. Ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, «βάσει του συνολικού αριθμού μορίων που πέτυχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή».
Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι για όλες τις κατηγορίες που μέχρι τώρα ίσχυε το δικαίωμα μετεγγραφής, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν αλλάζει τίποτα και δε θίγονται. Η διευκρίνιση αφορούσε και τους βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. που τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή αναπαρήγαγαν δημοσιεύματα περί κατάργησης των μετεγγραφών των τριτέκνων, ξεσηκώνοντας μια κοκορομαχία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το αν καταργούνται ή όχι και αφήνοντας - αμφότεροι - στο απυρόβλητο όλο το πλέγμα της πολιτικής που δυσχεραίνει τη δυνατότητα σπουδών για όλα, ανεξαιρέτως, τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Πρακτικά, σε τίποτα δεν αλλάζουν τα αδιέξοδα της πολιτικής που καθιστά αδύνατο για χιλιάδες παιδιά να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Για να πάει ένας φοιτητής να σπουδάσει σε άλλη πόλη χρειάζεται ένα μηνιάτικο, για νοίκι και διαβίωση, αλλά και για τα λειτουργικά έξοδα των σπουδών του (φωτοτυπίες και πολλές φορές βιβλία κ.ά.). Ετσι κι αλλιώς ελάχιστες θέσεις υπάρχουν στις εστίες της χώρας και το αποτέλεσμα ήταν οι σπουδαστές ή να πιάνουν δουλειά ή να αναγκάζονται να μην πάνε στην πόλη που πέρασαν, γιατί πρέπει να βοηθήσουν την οικογένεια, δουλεύοντας στον τόπο διαμονής. Με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα και το υπουργείο «μοιράζει», ανέξοδα, ασπιρίνες για ένα έτος!