Πέμπτη 8 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ
Κοινή δράση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό

Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Πορτογαλικού ΚΚ στην Αθήνα, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Τζερόνιμο ντε Σόουζα

Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Ολοκληρώθηκε χτες η διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα, προσκεκλημένη από το ΚΚΕ, η αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με επικεφαλής τον Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, ΓΓ της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Ζορζ Κορδέιρο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και η Μανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Χτες το πρωί, η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Ε. Βαγενάς και Κ. Παπαδάκης, καθώς και ο Ν. Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε αλληλοενημέρωση για τη δράση των δύο κομμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Εκτίμηση και των δύο κομμάτων είναι ότι πρόκειται για βαθιά κρίση του καπιταλισμού, στην οποία το χρέος και το έλλειμμα αποτελούν πτυχές και όχι την αιτία της κρίσης, η οποία βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Από αυτήν την άποψη, σήμερα ακόμη περισσότερο οι κομμουνιστές πρέπει να αναδείξουν τη μοναδική εναλλακτική λύση που έχουν οι λαοί και δεν είναι άλλη από την πάλη για το σοσιαλισμό.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στην πάλη που αναπτύσσει το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Από τη μεριά του, ο Τζερόνιμο Ντε Σόουζα σημείωσε πως οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η δράση των εργατών της Ελλάδας αποτελεί παράδειγμα για τη δράση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους αγώνες που διεξάγονται αυτήν την περίοδο και στην Πορτογαλία, κόντρα στις αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δε διαφέρουν επί της ουσίας με τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ενημέρωσε για τη δράση των κομμουνιστών της Πορτογαλίας, τους στόχους πάλης που προβάλλει το ΠΚΚ. Επίσης, αναφέρθηκε στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στη χρησιμοποίηση του ΝΑΤΟ, μέσω της διαμόρφωσης του νέου στρατηγικού του δόγματος, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των αγορών.

Χρήσιμη ανταλλαγή πείρας

Στη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή εμπειριών για τη δράση που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες από τα δύο κόμματα και υπογραμμίστηκε πως τα αντιλαϊκά μέτρα, η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση από μόνα τους δεν είναι παράγοντες συνειδητοποίησης των εργαζομένων. Ιδιαίτερη σημασία και συμβολή για την ανάπτυξη των αγώνων, της ταξικής πάλης έχει η ιδεολογικο - πολιτική παρέμβαση των κομμουνιστών για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα τα εμπόδια που θέτει η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις στη δράση των ΚΚ της Ευρώπης, είτε με τον απροκάλυπτο αντικομμουνισμό (σε Βαλτική, Πολωνία, Ουγγαρία, Μολδαβία κ.ά.) είτε με πρόσχημα τα οικονομικά των ΚΚ, όπως γίνεται σε Ελλάδα και Πορτογαλία, με στόχο το χτύπημα του κομμουνιστικού κινήματος.

Τέλος, κοινή είναι η θέληση των δύο ΚΚ να αναπτυχθεί η κοινή δράση, οι σχέσεις τους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η αντιπροσωπεία του ΠΚΚ είχε συναντήσεις τόσο με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, όσο και με το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ