Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ
Δυναμώνει η τοκογλυφία

Καλά κρατεί η τοκογλυφία του τραπεζικού κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικροεπαγγελματίες. Παρά τους κρουνούς με την τζάμπα ρευστότητα που διοχετεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την παράταση που δόθηκε στο εθνικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, που ήδη έχουν ξεκοκαλίσει, τα τραπεζικά επιτόκια για το μήνα Μάη του 2010 σκαρφάλωσαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί εκταμίευσης νέων δανείων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%. Τους τελευταίους μήνες οι τραπεζίτες επαναδανείζουν περίπου τα ίδια χρήματα με αυτά που τους επιστρέφονται για την αποπληρωμή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα καταναλωτικά δάνεια (μέσα επίπεδα τραπεζών) προσφέρονται στο 13,93%, σχεδόν 14 φορές πάνω από το βασικό επιτόκιο (1%) με το οποίο αγοράζουν το χρήμα οι τραπεζίτες. Τα επιχειρηματικά δάνεια τσίμπησαν στο 6,29% (από 5,81% το Δεκέμβρη του 2009). Το μέσο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια (με διάρκεια πάνω από 5 χρόνια) διαμορφώνεται σε 4,04%.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα ενεργοποιείται το πακέτο στήριξης των τραπεζών με ακόμη 10 δισ. ευρώ που τους προσφέρουν ΕΕ και ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να τους εκχωρήσει συμπληρωματικό εθνικό πακέτο με ακόμη 15 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ