Στα «νύχια» των «πολιτιστικών ιδρυμάτων» των ΗΠΑ «παραδίδεται» η πολιτιστική κληρονομιά της Αϊτής με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Γενάρη. Η «εμπλοκή» σε αυτή την «πρώτη φάση» θα έχει χαρακτήρα «επιστημονικής βοήθειας», αλλά η πλούσια πείρα από τη «δράση» του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού είναι πικρή για την κληρονομιά των λαών.
Τουλάχιστον σε 10.000 υπολογίζονται τα έργα ζωγραφικής και τα γλυπτά Αϊτινών καλλιτεχνών που θάφτηκαν στα συντρίμμια του «Musee d'Art Nader», που κατέρρευσε. Πολλά άλλα ακόμη καταστράφηκαν ή απειλούνται, ενώ τα παλαιότερα αντικείμενα είναι προ-Κολομβιανά. Στο πλαίσιο της «αποκατάστασης» της πολιτιστικής καταστροφής, η Ελίζαμπεθ Πρεβάλ, σύζυγος του Αϊτινού προέδρου, επισκέφθηκε πρόσφατα το Ινστιτούτο «Σμιθσόνιαν» για να εγκαινιάσει μια έκθεση ζωγραφικής με έργα παιδιών της Αϊτής, που δημιουργήθηκαν μετά το σεισμό. Το «Σμιθσόνιαν» συγκεντρώνει 19 μουσεία και 9 ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και όπως κάθε «ίδρυμα» της χώρας στηρίζεται, κυρίως, στην επιχειρηματική «χορηγία». Η συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων των ΗΠΑ στο ΔΣ του ιδρύματος υπογραμμίζει το ρόλο του ως συμπληρωματικού «μέσου» άσκησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Στη συνάντηση «συζητήθηκε» η δυνατότητα αποστολής συντηρητών από το αμερικανικό ίδρυμα στο Πορτ - ο- Πρενς, την πρωτεύουσα του πολύπαθου νησιού, όπου υπάρχουν «λίγοι» έως «καθόλου» εξειδικευμένοι επιστήμονες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ίδρυμα μισθώνει ήδη ένα κτίριο στην αϊτινή πρωτεύουσα, το οποίο είχε στεγάσει και υπηρεσίες του ΟΗΕ και τώρα χρησιμοποιείται ως «κέντρο» εμπειρογνωμόνων από το δίκτυο μουσείων του «Σμιθσόνιαν». Μάλιστα, άρχισε η συντήρηση έργων ζωγραφικής.
Βέβαια, την «προσπάθεια» χρηματοδοτούν ιδιωτικά κεφάλαια. Για παράδειγμα, η εμπορική ένωση «Μπρόντγουεϊ» έδωσε 276.000 δολάρια και άλλοι αμερικανικοί φορείς έχουν δώσει λιγότερα ποσά. Στόχος είναι η «προσέλκυση» κι άλλων «ευαίσθητων» «χορηγών». Για το αμερικανικό κεφάλαιο, η Αϊτή «προσφέρεται» και για προπαγανδιστικούς λόγους. Χαρακτηριστικά, η Μάργκο Λάιον, παραγωγός του Μπρόντγουεϊ, η οποία προεδρεύει και της Προεδρικής Επιτροπής για τις Τέχνες, είπε ότι η συμμετοχή των πολιτιστικών φορέων των ΗΠΑ στην Αϊτή ...είναι μια «απάντηση» στη λεηλασία των θησαυρών του Ιράκ από την εισβολή το 2003! Η «πολιτιστική αποκατάσταση», λοιπόν, της Αϊτής αποτελεί «προτεραιότητα», δεδομένων των κατηγοριών για «παραμέληση» της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ από τις ΗΠΑ..!