Παρασκευή 25 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία
Από τη μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.-

Δυναμική πρώτη απάντηση έδωσαν, χτες, οι Γάλλοι εργαζόμενοι στα σχέδια ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση με το γνωστό πρόσχημα του «κινδύνου κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων» λόγω των «υπέρογκων ελλειμμάτων», για τα οποία, φυσικά, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κήρυξαν τη χτεσινή πανεργατική απεργία, η συμμετοχή σε όλους τους τομείς ήταν μεγάλη με αιχμή τα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίγεια και εναέρια, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία κλπ.

Εγιναν 200 απεργιακές συγκεντρώσεις με μεγαλύτερες αυτές σε Μπορντό, Ρεν, Λυόν και, όπως αναμενόταν, στην εργατούπολη της Μασσαλίας, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους. Στη συγκέντρωση του Παρισιού, το απόγευμα, γίνεται λόγος για 130.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, σε όλη τη χώρα, οι διαδηλωτές πρέπει να άγγιξαν τα δύο εκατομμύρια, αριθμός που καθιστά τη χτεσινή κινητοποίηση μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ενώ αναμένεται και κλιμάκωση με κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούλη, οπότε το επίμαχο νομοσχέδιο θα έρθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και για κλιμάκωση το Σεπτέμβρη οπότε θα έρθει στη Βουλή.

Η γαλλική κυβέρνηση απέφυγε την όξυνση διαρρέοντας ότι «οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες». Σε μια προσπάθεια κατευνασμού, ο Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωνε «έτοιμος για μακρά και σε βάθος συζήτηση του νομοσχεδίου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τροποποιήσεις» επιμένοντας όμως στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 19 δισ. ευρώ.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα «σκληρώς σωματικά» επαγγέλματα, για όσους έχουν «κλονισμένη υγεία» και για όσους «έχουν αρχίσει να εργάζονται από πολύ νεαρή ηλικία», διέρρεε ότι η υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού είναι το «στοίχημα της προεδρίας» του και ότι δεν πρόκειται να εισηγηθεί άλλο νομοσχέδιο μέχρι τις εκλογές του 2012. Οι διαβεβαιώσεις του, όμως, δε μοιάζουν να πείθουν τους εργαζομένους, μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ