Στιγμιότυπα που δυναμώνουν την αγωνιστική αισιοδοξία για την κλιμάκωση της πάλης
ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Αυτή η απόφαση εκφράστηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη. Αναδείχθηκε ολοκάθαρα από τη μάχη ακόμα της περιφρούρησης που όπως και στην υπόλοιπη χώρα ξεκίνησε το χάραμα. Η σημασία των απεργιακών φρουρών φάνηκε στη μάχη έξω από το κατάστημα «Hondos» που λειτουργεί στο συγκρότημα Απολλώνια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου οι εργαζόμενοι μαζί με συναδέλφους τους από άλλους χώρους κράτησαν κλειστό το κατάστημα μέχρι το απόγευμα. Συγκροτημένα πήραν την αστική συγκοινωνία και κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης, για να πάρουν τη θέση τους μαζί με τους χιλιάδες άλλους απεργούς που άφησαν τα πόστα τους.
Και στο Μετρό, νέκρωσαν όλα τα εργοτάξια, με την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, ενώ μετά από τη δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων ξεκίνησε χτες το πρωί και η καταβολή των δεδουλευμένων που όφειλε η κατασκευάστρια κοινοπραξία. Με πρωτοπόρους τους εργαζόμενους της «ΜΙΝΟΣ», που συνεχίζουν για 3η εβδομάδα τον αγώνα τους ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, στήθηκαν και οι απεργιακές φρουρές στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής.
Eurokinissi |
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Δυναμικό μήνυμα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία έστειλαν και οι εργάτες από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα, στα Γρεβενά, στην Καστοριά και στη Φλώρινα μαχητική και μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις κατασκευές, στην ενέργεια, στη γούνα, μαζικά ήταν και τα μπλοκ της νεολαίας, του ΜΑΣ. Στη Νάουσα καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια και στην οινοποιία «Μπουτάρης», στην οικοδομή ενώ και στη διαδήλωση συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα διαλογητήρια, την κλωστοϋφαντουργία και τις κατασκευές.
Στα Γιάννενα οι απεργοί διαδήλωσαν στο φόντο του πρόσφατου θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» που κόστισε τη ζωή σε ένα 19χρονο οικοδόμο, αναδεικνύοντας πως η πολιτική που σκοτώνει τους εργάτες και τα δικαιώματά τους δε χωρά φτιασιδώματα, μόνο ανατροπή. Αντίστοιχα τα μηνύματα από όλη την Ηπειρο και τη γύρω περιοχή.
Στην Κέρκυρα συγκροτήθηκαν απεργιακές φρουρές στο ξενοδοχείο «Κέρκυρα Γκολφ», έγινε κατάληψη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Εφορίας. Στην Αιτωλοακαρνανία δε λειτούργησε και το εργοτάξιο κατασκευής του νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο, απεργιακή αλυσίδα στήθηκε και στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Κλειστά έμειναν και τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι. Μαζί με τους εργάτες διαδήλωσαν και αγρότες στην Αρτα αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης και δράσης ενάντια στην ενιαία αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική. Στην Ηγουμενίτσα το εργοτάξιο κατασκευής του νέου λιμένα δε λειτούργησε. Δυναμικές ήταν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και σε Πρέβεζα και Λευκάδα.
Eurokinissi |
ΤΡΙΚΑΛΑ |
«Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», διατράνωσαν οι εργάτες και οι εργάτριες σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, διαδηλώνοντας μαχητικά σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Λαμία, Λιβαδειά, Αμφισσα και Θήβα. Ξεχώρισε η απεργιακή μάχη και περιφρούρηση των εργαζομένων στις εργολαβίες της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ), οι οποίοι βρίσκονταν από προχτές σε 48ωρη απεργία. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά Συνδικάτα της Βοιωτίας βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, για να δυναμώσει η πάλη για την ανάκληση των πρόσφατων πέντε απολύσεων αλλά και ενάντια στη μη εφαρμογή ΣΣΕ, στις απλήρωτες υπερωρίες κ.ά., που σχεδιάζουν οι εργολάβοι και η εργοδοσία του ομίλου. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συμπαράσταση από το μόνιμο προσωπικό του εργοστασίου. Παρότι δεν υπήρχε απόφαση του σωματείου, οι εργαζόμενοι, απ' την αρχή της πρωινής βάρδιας (στις 6 το πρωί), παρέμειναν στην πύλη, εκφράζοντας έμπρακτη συμπαράσταση και ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που αρνήθηκε επίμονα κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
Στην Πάτρα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και από κει έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Νωρίτερα είχαν περιφρουρήσει με επιτυχία κατασκευαστικά έργα και εργοστάσια από τους χώρους φαρμάκου, μετάλλου, χαρτιού, σε εργοστάσιο φωτοβολταϊκών, στην ΑΒΕΞ και σε άλλα εργοστάσια στη Βιομηχανική Ζώνη. Σε Κεφαλονιά και Σπάρτη οι απεργοί έκαναν συμβολική κατάληψη των τοπικών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πύργο, Αίγιο, Ναύπλιο.
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες μαζικά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι στα νησιά.
ΞΑΝΘΗ |
Παρά την καλή συμμετοχή στην απεργία πολλοί απεργοί δεν κατάφεραν να φτάσουν στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στον Εύδηλο της Ικαρίας. Στη Μυτιλήνη δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση εξαιτίας της καταιγίδας. Στην Κω, η απεργιακή κινητοποίηση μέτρησε νέες παρουσίες εργαζομένων από τον κλάδο του τουρισμού. Σημαντικά βήματα μετρήθηκαν και στη Ρόδο, παρά το όργιο της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της κυβερνητικής προπαγάνδας. Στην απεργιακή κινητοποίηση ξεχώρισε η συμμετοχή των απολυμένων από το φράγμα του Γαδουρά αλλά και εργαζομένων που απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν μετά από παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ. Στο Βαθύ της Σάμου η πορεία κατέληξε στην πλατεία.
Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο η μάχη δόθηκε με αποφασιστικότητα και έξω από το εργοστάσιο τροφίμων «ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ» στη Βιομηχανική Περιοχή, παρά τους μηχανισμούς που επιστράτευσε η εργοδοσία και την παρουσία της Αστυνομίας. Η μάχη δόθηκε και στη λέσχη του ΤΕΙ Ηρακλείου. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους αφού πρόκειται να αλλάξει η ανάδοχος εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτιση του ΤΕΙ Κρήτης και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, συμμετείχαν στην απεργία. Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία και οι εργαζόμενοι της «Κατσέλης».
Στα Χανιά απεργιακό μπλόκο στήθηκε και έξω από το σούπερ μάρκετ «ΜΑΞ Χαλκιαδάκης» του ομίλου «Βερόπουλος» στη λεωφόρο Σούδας, στις αποθήκες και στο λογιστήριο του ΙΝΚΑ στην Αγιά και στο σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στη λεωφόρο Μουρνιών. Στο Ρέθυμνο έγινε συμβολικός αποκλεισμός του δημαρχείου της πόλης, ενώ και στον Αγιο Νικόλαο έγινε συμβολική κατάληψη στο κτίριο του ΙΚΑ.