Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρυθμίσεις εξοικονόμησης νέων υπερκερδών

Ο έλεγχος των κτιρίων πρέπει να είναι κρατική υπόθεση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Νάνος

Το νομοσχέδιο «πράσινης» ενίσχυσης στο μεγάλο κεφάλαιο, σχετικά με την «εξοικονόμηση» και τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων, ψήφισαν χτες στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΚΚΕ κατήγγειλε την υποκρισία της επίκλησης της προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα οδηγήσει σε υπερκέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών και ταυτόχρονα αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Εμείς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, γιατί κινείται στα πλαίσια της ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από την πράσινη οικονομία, πράσινη ανάπτυξη και οι μόνοι οι οποίοι θα χάσουν και με αυτό το νομοσχέδιο είναι τα λαϊκά στρώματα και κανένας άλλος», επισήμανε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις του νομοθετήματος, τόνισε ότι «ο έλεγχος των κτιρίων, αντί να είναι κρατική υπόθεση, παραδίνεται σε έναν ιδιώτη για να ελέγξει και το πώς θα κερδίσει ένας άλλος ιδιώτης. Πολύ πιθανόν αυτός που είναι στον έλεγχο να είναι και μέτοχος στην κατασκευαστική εταιρεία που θα έχει αναλάβει το έργο». Επίσης μίλησε για υποκρισία, τονίζοντας πως «αν τους ενδιέφερε η εξοικονόμηση ενέργειας, πρώτον και κύριον το φυσικό αέριο θα έπρεπε να είναι σε όλα τα σπίτια για θέρμανση, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει προοπτική και όχι να μετατρέπεται το φυσικό αέριο για ηλεκτρική ενέργεια και να χάνεται πηγή ενέργειας». Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας αναφέρθηκε στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι «εισάγοντας ζώνη τιμών κατανάλωσης και έχοντας υπόψη το τι γίνεται με τις κλίμακες κατανάλωσης του νερού, καταλαβαίνουμε τι περιμένει τη λαϊκή οικογένεια με την επιβολή αυτού του μέτρου και στην ενέργεια και στον ηλεκτρισμό».

Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, υποστήριξε ότι το νομοθέτημα «εντάσσεται στο πακέτο των ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών στο πλαίσιο της ενεργειακής μας πολιτικής, μιας πολιτικής με έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που προσπαθεί να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μιας πολιτικής που δημιουργεί άμεσα ανταποδοτικά οφέλη στον πολίτη και μιας πολιτικής που προστατεύει το περιβάλλον, προωθώντας καθαρές μορφές ενέργειας».

Οσον αφορά τον εισηγητή της ΝΔ Κ. Κασαπίδη δήλωσε ότι υπερψηφίζει το νομοθέτημα γιατί αποτελεί νομοσχέδιο που ουσιαστικά έχει συντάξει η ΝΔ. «Παρών» ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Η. Πολατίδης, ενώ καταψήφισε το νομοθέτημα η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ