Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν ότι δε βλέπουν τις ανατιμήσεις...

...εκτιμούν όμως ότι θα έχουμε παραπέρα άνοδο του πληθωρισμού

Παραπέρα αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλη, όταν και θα «περάσει» στις τιμές η νέα αύξηση του ΦΠΑ, που θα διαμορφωθεί στο 23%, προανήγγειλε χτες η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το θέμα της ακρίβειας.

Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν από την αλματώδη άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, εξέλιξη που αποτυπώνεται ακόμα και στους ...«μέσους όρους» του επίσημου πληθωρισμού που το Μάη έδειξε άνοδο 5,4%, η υπουργός επιχείρησε για ακόμα μια φορά να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να πάρει μέτρα για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων. Παραβλέποντας το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που σαρώνει ολόκληρη την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, η υπουργός ισχυρίστηκε ότι η άνοδος του πληθωρισμού ...περιορίζεται μόνο στους τομείς των μεταφορών ή του καπνού (διψήφιες αυξήσεις) που επιβαρύνθηκαν από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» γύρω από το γεγονός ότι ακόμα και οι αριθμοί της στατιστικής δεν μπορούν να κρύψουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τα πενιχρά εισοδήματα, τη γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στους μισθούς και τις συντάξεις, στο δικαίωμα στη δημόσια περίθαλψη, παιδεία και ασφάλιση.

Η υπουργός επανέλαβε μια σειρά από δήθεν μέτρα για «τις τιμές στην αγορά» και τον «εξορθολογισμό» της λειτουργίας της αγοράς, στο φόντο της επιχειρηματολογίας ότι τάχα για τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις που τσακίζουν τα λαϊκά εισοδήματα «φταίνε» οι «στρεβλώσεις» στη λειτουργία της αγοράς και όχι η εκχώρηση πλήρους ασυδοσίας στα μονοπώλια και η ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο από κοντά με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση της αγοράς μέσω του «παρατηρητηρίου τιμών», των φαρμάκων και των υγρών καυσίμων, αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού και σύσταση «αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας». Στο όνομα δε του λεγόμενου υγιούς ανταγωνισμού, η κυβέρνηση θα προωθήσει γρήγορα το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» και την «απελευθέρωση» του τομέα των υπηρεσιών. Επίσης η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με την Λ. Κατσέλη, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά της, θα ...παροτρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους να διεκδικούν δικαστικά αποζημιώσεις από τις επιχειρήσεις όταν διαπιστώνουν ότι παραβιάζεται η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία! Ακόμα, εξήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα τροποποιηθεί ο αγορανομικός κώδικας με τρόπο που να «ορθολογικοποιείται» η χρήση των πιστωτικών σημειωμάτων και των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ