Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απορία

Η υιοθέτηση οποιασδήποτε πολιτικής ιδεολογίας, σε οποιοδήποτε καθεστώς και αν διαβιούν οι πολίτες μιας χώρας, είναι αποδεκτή, εφ' όσον υπάρχουν σε αυτήν κάποιοι ηθικοί κανόνες, όπως:

Η μη κήρυξη επιθετικού πολέμου.

Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Και οικονομικοί μηχανισμοί για τον έλεγχο της κερδοφορίας, όσο τα μέσα παραγωγής είναι ιδιωτικά.

Αυτές οι τρεις βασικές αρχές ήταν εκείνες που προσωπικά με έκαναν να σκέφτομαι τη ζωή σαν κάτι ιερό, τον τόπο μου καλλιεργήσιμο, και όχι βομβαρδισμένο, για να ζω από τους καρπούς του, την εργασία σαν ανθρώπινο μεταβατικό μέσο, από την ώρα που ο άνθρωπος άρχισε να μαγειρεύει το φαγητό του και να μην το τρώει ωμό όπως τα άγρια θηρία και οι πίθηκοι στα δέντρα, στο βαθμιαίο εξανθρωπισμό και πολιτισμικά στάδια, και να αποδέχομαι την επέμβαση κάποιας αρχής, ελεγμένη αρχικά η ίδια για την ακεραιότητά της και την αμεροληψία της, ώστε να μπορώ κι εγώ να προμηθεύομαι τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή ζωή από τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά προϊόντα που παράγει το ανθρώπινο δυναμικό.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών κατά σχολή, έμεινα κατάπληκτη. Παραπλήσια, σε ποσοστά, προηγούμενων χρόνων, με έκαναν να αναρωτηθώ, μα καλά, οι νέοι δεν έμαθαν τίποτε τις τελευταίες τετραετίες από τη διακυβέρνηση της χώρας;

Μήπως δε διαβάζουν εφημερίδες, πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις, μήπως δεν ακούνε τα δελτία ειδήσεων, τις συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους κομμάτων και οικονομικών αναλυτών ή συμβούλων;

Εχουν συμβιβαστεί με το εκπαιδευτικό σύστημα, τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και εργαστήρια, τα συγγράμματα και τον τρόπο διδασκαλίας και σχέσεων ανάμεσα σε διδακτικό προσωπικό και τη φοιτητική κοινότητα;

Και αν το προοδευτικό κομμάτι του φοιτητικού κόσμου πετύχει βελτιώσεις, αυτοί που αποδέχονται το κατεστημένο θα τις αρνηθούν;

Αν είναι όλα τόσο καλά ώστε δε θα πρέπει να τα θίξουμε, γιατί φεύγουν για το εξωτερικό για μια επιβεβαίωση της αξίας των σπουδών τους μέσα στην πατρίδα τους.

'Η, μήπως, είναι κάτι υποσχετικό ότι ή εμείς ή άλλοι κερδίσουμε, τότε θα έχεις δουλειά. Τα μικρά κόμματα δεν μπορούν να σου την εξασφαλίσουν.

Μερικές φορές κλήθηκα από κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ας θυμηθώ δυο που άφησαν πολύ ζωντανές εικόνες στο νου μου.

Η πρώτη εμπειρία ήταν το ΤΕΙ στο Μεσολόγγι. Τα παιδιά ήταν κυριολεκτικά χυμένα στους δρόμους και στις καφετέριες, άγρια και μάλλον φτωχικά ντυμένα. Οι χώροι διδασκαλίας ήταν ανεπαρκείς, τα μέσα εκμάθησης οποιασδήποτε επαγγελματικής κατάρτισης παντελώς ανύπαρκτα.

Η δεύτερη φορά ήταν σ' ένα ΤΕΙ στο Χαϊδάρι. Είχα τρομάξει. Δεν έφταιγαν οι σπουδαστές, αλλά οι συνθήκες. Το καταλάβαινες από την πρώτη επαφή.

Σε κάποιες πόλεις με ΤΕΙ, είχα διαβάσει, προ καιρού, ότι στην προοπτική να κλείσουν τα ΤΕΙ που φιλοξενούσαν, ξεσηκώθηκαν οι καταστηματάρχες, κυρίως των καφετεριών, ότι θα έχαναν τους πελάτες τους.

Εχουν γίνει κάποιες βιολογικές έρευνες, που πλησιάζουν στη γνώμη ή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που είναι συντηρητικοί - και επομένως ψηφίζουν συντηρητικά ή ακόμα και αντιδραστικά - έχουν ένα συγγενές στοιχείο με τη στασιμότητα και τη βία.

Αυτό συμβαίνει με τους λεγεωνάριους ή τους μισθοφόρους.

Δεν είναι απολύτως βέβαιον ότι, για παράδειγμα, οι στρατιώτες στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν ή αλλού κατατάσσονται στο στρατό εξαιτίας της ανεργίας, που απλά σημαίνει μη αποδοχές σε ρευστό χρήμα.

Στο υποσυνείδητό τους, πιο κρυμμένο ή πιο φανερό, είναι η ανθρωποκτονία.

Καλά, οι νέοι στην Ελλάδα ζουν χωρίς να μαθαίνουν την πραγματικότητα;


Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το δικαίωμα στη μόρφωση είναι κριτήριο ψήφου! (2010-11-03 00:00:00.0)
«Δάσκαλος» της... Ιεράς Εξετάσεως! (2006-05-09 00:00:00.0)
Πολιτιστική κατοχή... (2005-01-11 00:00:00.0)
Συνεχίζει κατά του νόμου για τα ΤΕΙ (2001-07-07 00:00:00.0)
Κοινή η δράση φοιτητών και σπουδαστών (1995-03-29 00:00:00.0)
Καταργούν τη δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων (1995-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ