Κυριακή 30 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μνημόνιο κατάργησης των συντάξεων

Από την απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (5/5/2010)
Από την απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (5/5/2010)
Καθώς κατακάθεται ο προπαγανδιστικός κουρνιαχτός της κυβέρνησης που μέσω του υπουργείου Εργασίας - όλη την προηγούμενη βδομάδα - προσπαθούσε να πείσει το λαό ότι ούτε λίγο ούτε πολύ έδινε μάχη «στα μαρμαρένια αλώνια» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βελτιώσει το Ασφαλιστικό, τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Να γίνεται δηλαδή ξεκάθαρο αυτό που από την αρχή ήταν η πεζή πραγματικότητα. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση - και ειδικά το υπουργείο Εργασίας - καμία μάχη δε δίνει, καμία διαπραγμάτευση δε γίνεται με την ΕΕ. Οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό είναι δρομολογημένες από τη στιγμή που το μνημόνιο με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ΝΔ έγινε ήδη νόμος του κράτους. Νόμος με ρητές και αδιαπραγμάτευτες προβλέψεις για το Ασφαλιστικό και μάλιστα με συγκεκριμένες ημερομηνίες εφαρμογής του.

Πυρήνας και διακηρυγμένος στόχος του μνημονίου - πέραν των άλλων - είναι η κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή γηρατειά, υποχρεωτική δουλειά μέχρι τον τάφο, όταν βέβαια αυτή βρίσκεται, μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακά επιδόματα, απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης και επιπλέον ριζικές ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας και κάνοντας την εργασία το πιο φθηνό εμπόρευμα.

Υποχρεωτικά στα 40 χρόνια δουλειάς

Βασικός μοχλός των ανατροπών είναι η δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 40 χρόνια εργασίας. Μια σειρά από διατάξεις και ο μεταξύ τους συνδυασμός οδηγούν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική παραμονή στην εργασία για 40 ολόκληρα χρόνια. Ενα δίχτυ που παγιδεύει τον εργαζόμενο και δεν του επιτρέπει να αποχωρήσει νωρίτερα, αφού ακόμα και αν φτάνει στο 65ο έτος της ηλικίας του (τυπικά ανώτερο ηλικιακό όριο) θα υποχρεώνεται να παραμένει στην εργασία γιατί διαφορετικά η σύνταξη θα μειώνεται δραστικά.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο ορίζει για τα όρια ηλικίας:

Από την 1/1/2011 ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης ορίζεται το 60ό έτος. Αυτό σημαίνει ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί αν δεν έχει συμπληρώσει το 60ό έτος, ακόμα και αν έχει ήδη εργαστεί 40 χρόνια, ακόμα και αν υπάγεται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Αιχμάλωτοι όσοι συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια

Αρα, με αυτή τη διάταξη, άμεσα, από το επόμενο έτος - και αν δεν υπάρξει κάποιο μεταβατικό στάδιο εφαρμογής - όσοι εργαζόμενοι σήμερα, βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση - με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα - και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία και όριο ηλικίας τα 58 ή τα 55 χρόνια ή με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, δε θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται. Θα πρέπει υποχρεωτικά να εργάζονται μέχρι το 60ό έτος της ηλικίας τους. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι θα συμπλήρωναν την 35ετία ή την 37ετία τα επόμενα χρόνια π.χ. το 2013 ή το 2014, θα υποχρεωθούν να εργαστούν και πέραν του 60ού έτους, μέχρι να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια εργασίας καθώς: Σταδιακά η 37ετία αυξάνεται σε 40ετία και αυτό θα αρχίσει να γίνεται τα επόμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο ορίζει ότι από το 2015 η πλήρης σύνταξη θα αποδίδεται στα 40 χρόνια εργασίας αντί τα 37 χρόνια ή τα 35 χρόνια εργασίας που ισχύει σήμερα.

Συμπερασματικά, από το 2015 και μετά, τα 40 χρόνια εργασίας θα είναι η κεντρική παράμετρος του συστήματος και αυτό θα ισχύει για όλους τους εργαζόμενους για όλα τα Ταμεία. Ολα σπρώχνουν τους εργαζόμενους και τους υποχρεώνουν να εξασφαλίζουν 12.000 ημέρες ασφάλισης για να μπορούν να έχουν κάποια σύνταξη. Εννοείται ότι όσοι δεν έχουν αυτά τα χρόνια εργασίας - που έτσι και αλλιώς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - θα συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον στο 65ο έτος της ηλικίας τους. Και λέμε τουλάχιστον, γιατί ακόμα και στα 65 ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων επειδή θα έχει συμπληρώσει πολύ λιγότερες από τις 12.000 ημέρες ασφάλισης και επειδή με το νέο τρόπο υπολογισμού θα μειώνεται ακόμα περισσότερο η σύνταξή του, θα εξαναγκάζεται να παραμένει στην εργασία και πέραν του 65ου έτους για να την αυξήσει.

Η δυνατότητα που δίνεται να αποχωρεί κάποιος πριν το 65ο έτος είναι μόνο θεωρητική. Στην πράξη απαγορεύεται, καθώς για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης πριν το 65ο έτος και μέχρι το 60ό, θα επιβάλλεται ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 6% ετησίως. Δηλαδή στην πενταετία η μείωση θα ανέρχεται στο 30% της σύνταξης, που σημαίνει ότι κανένας δε θα αποτολμά μια τέτοια «λύση». Πολύ περισσότερο που ο υπολογισμός των συντάξεων με το νέο σύστημα θα έχει ήδη μειώσει τη σύνταξη.

Επιπλέον αναμένεται η κατάθεση νομοσχεδίου και για το Ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων των οποίων η Κοινωνική Ασφάλιση μετατρέπεται σε επαγγελματική. Πρώτα θύματα οι γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες θα υποχρεωθούν να παραμείνουν στην εργασία μέχρι το 65ο έτος και να φορτωθούν από 5 μέχρι 17 χρόνια εργασίας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η αύξηση θα επιβληθεί από την 1/1/2011 και μέχρι το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί.

Μαχαίρι σε όλες τις συντάξεις

Η μείωση των συντάξεων είναι το δεύτερο πεδίο όπου ξεδιπλώνεται η επίθεση. Καταρχήν μείωση επιβάλλεται στους ήδη συνταξιούχους - πέραν της περικοπής της 13ης και 14ης - με την επιβολή ΛΑΦΚΑ από τον ερχόμενο Αύγουστο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Ολες οι συντάξεις ακόμα και οι πιο μικρές παγώνουν στα επίπεδα του 2008 για τα επόμενα τρία χρόνια. Μείωση επέρχεται και στο ανώτερο όριο συντάξεων.

Με βάση το μνημόνιο και το προσχέδιο νόμου, στο νέο σύστημα οι συντάξεις μειώνονται δραματικά. Η μείωση επέρχεται α) μέσω της μείωσης των συντάξιμων αποδοχών οι οποίες θα υπολογίζονται πλέον σε όλο τον εργάσιμο βίο και όχι στην τελευταία πενταετία β) με τη συρρίκνωση του συντελεστή αναπλήρωσης που από το 2% ετησίως και 70% στην 35ετία διαμορφώνεται στο 26,4% μέχρι το 57,5% στην καλύτερη περίπτωση (ανάλογα με το ύψος των αποδοχών). Και βέβαια η συρρίκνωση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν αναπληρώνεται ούτε με τη βασική σύνταξη (360 ευρώ) η οποία θα αποδίδεται έτσι και αλλιώς μετά το 65ο έτος.

Μείωση θα επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται και κάτω από το 20%, αφού πλέον το ύψος τους θα εξαρτάται από τα οικονομικά των ταμείων και ανάλογα με τις αναλογιστικές μελέτες που θα γίνονται.

Η μείωση των συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους και τους ήδη συνταξιούχους είναι αυτή που θα «χρηματοδοτήσει» το σύστημα από εδώ και πέρα και έρχεται να αναπληρώσει την κρατική χρηματοδότηση η οποία περιορίζεται δραστικά. Την ίδια στιγμή η υποχρεωτική αύξηση των χρόνων εργασίας σημαίνει και λιγότερα χρόνια απολαβής της σύνταξης, αλλά και περισσότερα χρόνια καταβολής εισφορών. Ετσι μέσα από χίλιους δρόμους οι εργαζόμενοι πληρώνουν και ξαναπληρώνουν το Ασφαλιστικό, ενώ οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να εισφοροδιαφεύγουν και να μην πληρώνουν ούτε τις εισφορές των εργαζομένων που παρακρατούν.

Διπλή επίθεση

Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση γίνονται ακόμα πιο επαχθείς στο φόντο των δραματικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που επιβάλλονται και με το μνημόνιο. Η αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, η κατάργηση του κατώτερου μεροκάματου και συνολικά η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε διαρκή περιπλάνηση για ένα γλίσχρο μεροκάματο, για ένα ένσημο. Το μπουμ της ανεργίας σημαίνει πως ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης θα είναι σταθερά εκτός και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η αντανάκλαση όλων των παραπάνω στο Ασφαλιστικό θα είναι εξίσου δραματική, αφού λιγότερα και μικρότερα μεροκάματα μεταφράζονται αυτόματα σε ακόμα πιο φτωχές συντάξεις όταν κλείσει ο εργασιακός βίος του κάθε εργάτη. Η διπλή αυτή επίθεση, η λαίλαπα που εξαπολύθηκε μπορεί να ανακοπεί μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων και αυτή είναι η πραγματική πρόκληση που πρέπει να απαντήσουν οι εργάτες και οι εργάτριες, τα άλλα λαϊκά στρώματα.


Γ. Ζαχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκύκλιοι για όρια ηλικίας και πλασματικά χρόνια(2011-09-30 00:00:00.0)
Νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές με το «μεσοπρόθεσμο»(2011-06-26 00:00:00.0)
Σταυρώνουν την εργαζόμενη γυναίκα(2010-06-23 00:00:00.0)
Η χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση(2010-05-11 00:00:00.0)
Λαίλαπα και στην Ασφάλιση(2010-03-23 00:00:00.0)
Αυξήσαμε κατά 5 χρόνια τα όρια ηλικίας(2004-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ