Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940 - '49
Εκθεση - αφιέρωμα στις γυναίκες του αγώνα

Από την έκθεση φωτογραφίας
Από την έκθεση φωτογραφίας
Αφιερωμένη στη «συμβολή της γυναίκας στην πάλη για την απελευθέρωση και τη Λαϊκή Εξουσία» είναι η συγκλονιστική έκθεση φωτογραφίας, που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο, στο Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940 - 1949. Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Δεκέμβρη του 2010, περιλαμβάνει ντοκουμέντα που «αφηγούνται» τη δράση γυναικών της αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Φωτογραφίες, έντυπα εκείνης της εποχής και κατάλογοι ονομάτων γυναικών που έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους στον αγώνα για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία είναι μερικά απ' αυτά που δεσπόζουν μέσα στο Μουσείο.

Την Κυριακή, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, έγινε πανθεσσαλική συνάντηση πλήθους γυναικών της ΟΓΕ, στο Μουσείο Αμπελακίων, ύστερα από κάλεσμα των Συλλόγων τους. Εκεί ξεναγήθηκαν στην έκθεση και ακολούθησε εκδήλωση στον προαύλιο χώρο.

Κεντρική ομιλήτρια στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του ΚΚΕ, η οποία, αναφερόμενη στην επικαιρότητα των μηνυμάτων του ηρωικού αγώνα των γυναικών της αντίστασης και του ΔΣΕ υπογράμμισε: «Εμπνεόμαστε από τη στάση ζωής τους, γιατί μεγαλόψυχα και με ανιδιοτέλεια τη συνέδεσαν ολόκληρη, με τα πιο υψηλά ιδανικά, τις ριζοσπαστικές ιδέες: Την πάλη για την εξουσία του λαού, σα φυσική συνέχεια του απελευθερωτικού αγώνα από τον ξένο κατακτητή». Η ουσία της θυσίας τους - συνέχισε - είναι όλη η ουσία της ταξικής πάλης. Είναι ο ανειρήνευτος αγώνας για το δίκιο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων εκείνος που γέννησε σε μαζική κλίμακα πρωτοφανή - για τα σημερινά δεδομένα - παραδείγματα ηρωισμού.

Τις γυναίκες της ΟΓΕ, στην εκδήλωση που έγινε την Κυριακή το πρωί, καλωσόρισε η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μουσείου Αμπελακίων Περιόδου 1940 - '49. «Η πιο καρποφόρα χρήση αυτού του υλικού - τόνισε αναφερόμενη στο περιεχόμενο της έκθεσης - δεν είναι, βέβαια, η αποστεωμένη έκθεσή του σε αυτό ή σε άλλα Μουσεία, αλλά η συνεχής προβολή του και η αξιοποίησή του, με στόχο τη νέα γενιά κοριτσιών, αυτών που χάνουν κάθε μέρα και νέα δικαιώματα, αυτά για τα οποία η γενιά της Αντίστασης έδωσε ποταμούς αίματος».

Για το ρόλο των γυναικών της Θεσσαλίας, αλλά και γενικότερα, στην οργάνωση της πάλης την περίοδο 1940 - 1949 μίλησε η Λίτσα Ούντρια, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας. «Νιώθουμε πολύ περήφανες - υπογράμμισε - γι' αυτές τις γυναίκες που προέταξαν τον τίμιο αγώνα για μια καλύτερη ζωή, πάνω από τα βολέματα, την ιδιοτέλεια και τον ωχαδελφισμό. Σε αυτές τις γυναίκες θέλουμε να μοιάσουμε».

Στη συνέχεια, σε κλίμα έντονης συγκίνησης διαβάστηκαν αποσπάσματα ντοκουμέντων που αφορούν στις αγωνίστριες της Αντίστασης και του ΔΣΕ στη Θεσσαλία και ακούστηκε ο «Ορκος των φυλακισμένων γυναικών» από τη Μαρία Φωτιάδη. Η πανθεσσαλική συνάντηση των γυναικών της ΟΓΕ έκλεισε με ένα μεγάλο αντάμωμα, αντάρτικα τραγούδια και χορούς στην κεντρική πλατεία των Αμπελακίων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ