Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μετέωρο» το πολιτικό σκηνικό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Πρόσκληση προς τον ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών» Νικ Κλεγκ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού απηύθυνε ο επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των σχεδόν τελικών αποτελεσμάτων, που δείχνουν ότι ναι μεν οι Τόρις είναι το πρώτο κόμμα, εντούτοις δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Επί της ουσίας, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει ότι δε θα προκύψει «αυτοδύναμη κυβέρνηση», ενώ σε επίπεδο πολιτικής οι διαφορές των τριών κομμάτων που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό είναι στις λεπτομέρειες και όχι στην ουσία καθώς συμφωνούν απολύτως στο «πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας», δηλαδή στην επίθεση στα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις 650 περιφέρειες, οι Τόρις (Συντηρητικοί) καταλαμβάνουν ποσοστό 36,1% έναντι 29,0% των Εργατικών, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 23%. Οσον αφορά τις έδρες αποσπούν 306 έδρες (97 περισσότερες από την προηγούμενη αναμέτρηση) και οι Εργατικοί 258 έδρες (έχασαν 91 έδρες). Η δημοσκοπική έκπληξη δεν επαληθεύτηκε και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν 57 έδρες, καταγράφοντας ελαφρά κάμψη στη δύναμή τους κατά πέντε έδρες, κατά κύριο λόγο λόγω του ιδιότυπου μονοεδρικού και πλειοψηφικού συστήματος.

Οι άλλοι σχηματισμοί έχουν συνολικά 28 έδρες. Μία έδρα απέσπασαν οι Πράσινοι, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, χωρίς έδρες το Βρετανικό Εθνικιστικό Κόμμα (BNP) και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών (UKIP), ενώ τέταρτη «δύναμη» είναι το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας με 6 έδρες.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι ανοικτά, ενώ το βρετανικό και άλλα διεθνή χρηματιστήρια κλυδωνίστηκαν εξαιτίας της «αβεβαιότητας» στο πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστική της αβεβαιότητας από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν μία στις τρεις πιθανότητες να γίνουν νέες εκλογές μέσα στο 2010. Παράδειγμα αντίστοιχου «μετέωρου κοινοβουλίου» (hung parliament) ήταν μόλις το 1974 όπου και τότε οι Συντηρητικοί είχαν αποσπάσει την πλειοψηφία, σχημάτισαν τελικά κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά σε έξι μήνες προκηρύχτηκαν εκλογές εκ νέου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ