Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διαβεβαιώσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για τα πυρηνικά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα διαβεβαίωσε τους Κινέζους αξιωματούχους πως θα προσπαθήσει να αναβιώσει τις εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας «Ζινχουά», ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ θα συνεργαστεί με το Πεκίνο για τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επανάληψη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος Κιμ ολοκλήρωσε χτες πενθήμερη επίσκεψη στην Κίνα, που επιβεβαιώθηκε επίσημα μόλις χτες και μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν - όπως αναφέρουν κινεζικά ΜΜΕ - πως η συμμετοχή «σχετικών μερών» στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνει με «ειλικρίνεια». Δήλωσαν επίσης πως «η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο ευθυγραμμίζονται με τα κοινά συμφέροντα Κίνας, ΛΔ Κορέας και χωρών της Βορειοανατολικής Ασίας».

Οι εξαμερείς συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου τερματίστηκαν τον Απρίλη του 2009 μετά την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τον ΟΗΕ με πρόσχημα την πραγματοποίηση πυραυλικής δοκιμής.

Nωρίτερα, Νοτιοκορεάτες ερευνητές που αναζητούν τα αίτια έκρηξης που σημειώθηκε στις αρχές Απρίλη στην κορβέτα «Τσεονάν» του πολεμικού ναυτικού της Ν. Κορέας, με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, ανακοίνωσαν πως ανίχνευσαν «στοιχεία πυρίτιδας» τύπου «RDX» που φωτογραφίζουν ως αιτία του δυστυχήματος την έκρηξη τορπίλης και όχι νάρκης. Αλλοι αξιωματούχοι υπό καθεστώς ανωνυμίας είπαν (σύμφωνα με την «Κorean Herald») ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία πυρίτιδας δεν αποκλείεται να έχουν ως χώρα προέλευσης τη Γερμανία.

Στις έρευνες για τα αίτια της έκρηξης και του ναυαγίου του «Τσεονάν» δε συμμετέχουν μόνο Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες αλλά και συνάδελφοί τους από ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία και Αυστραλία και το πόρισμά τους αναμένεται να δημοσιοποιηθεί γύρω στις 20 του μήνα. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ν. Κορέας έχουν κατά διαστήματα υπαινιχθεί ως υπεύθυνη για την πολύνεκρη έκρηξη τη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ