Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η αντεργατική λαίλαπα

Τα μέτρα - φωτιά για την εργατική τάξη υπερασπίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, ενώ επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό ν/σ

Σε εργασιακό Μεσαίωνα ρίχνει την εργατική τάξη η κυβέρνηση με το νόμο που έφερε χτες στη Βουλή προς ψήφιση για τα μέτρα - καρμανιόλα που συναποφάσισε με ΕΕ - ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας βάζει σε λειτουργία τρία προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Α. Λοβέρδος:

  • Τα όρια απολύσεων αυξάνονται από 2% που είναι σήμερα σε 4%, για τις επιχειρήσεις με 200 εργαζόμενους.
  • Οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για εφάπαξ και άμεση καταβολή που ισχύει σήμερα.
  • Καταργείται ο κατώτατος μισθός για νεοπροσλαμβανόμενους και μακροχρόνια ανέργους. Με αυτόν τον τρόπο και η ΕΓΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι αυτοί έως 24 ετών θα υπογράφουν σύμβαση μαθητείας μέχρι 12 μήνες, κατά την οποία θα λαμβάνουν μόνο το 80% του μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΕΕ. Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές. Στη συνέχεια, θα μπορεί ο εργαζόμενος να μπαίνει σε πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για άλλα τρία χρόνια.
  • Καταργούνται ντε φάκτο οι συλλογικές συμβάσεις και ειδικά η ΕΓΣΣΕ που παύει να αποτελεί τη βάση για τις υπόλοιπες συμβάσεις, κλαδικές, επιχειρησιακές και ομοιοεπαγγελματικές.
  • Ενισχύεται ο ρόλος των Εταιρειών Ενοικίασης, καθώς αναλαμβάνουν να απασχολούν μακροχρόνια ανέργους και ηλικιωμένους που τους προωθούν στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ασφαλιστικό

Σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που είχαν γίνει την περασμένη Κυριακή και μεταξύ άλλων συνεπάγονται: Οι δημόσιοι υπάλληλοι παύουν να έχουν δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία μετατρέπεται σε επαγγελματική. Καμία σύνταξη πριν το 60ό έτος της ηλικίας. Εισαγωγή «αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής». Ριζική ανατροπή σε όλο το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα. Το «νέο μοντέλο» του υπουργείου Εργασίας πιθανόν να εφαρμοστεί από το 2015 και όχι το 2018. Αύξηση των εργάσιμων χρόνων στα 40 χρόνια. Καταργείται η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας και η 35ετία με όριο ηλικίας. Δραματική μείωση των συντάξεων πάνω από 35%. Η μείωση θα επιβληθεί με τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού στο σύνολο του εργασιακού βίου αντί της τελευταίας πενταετίας. Συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων. Περικοπές στη λίστα των ΒΑΕ. Η πολυδιαφημισμένη «βασική σύνταξη» γίνεται προνοιακό επίδομα. Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραστικά και καλύπτει μόνο την προνοιακή σύνταξη. Δημιουργία 3 Ταμείων. Μέσα από τη «συνένωση» θα μειωθούν όλες οι παροχές των Ταμείων που ξεπερνούν τα όρια που θέτει η αντεργατική πολιτική. Αντίστοιχη συρρίκνωση θα υπάρξει και στις παροχές Υγείας και η περιουσία των Ταμείων θα «απαλλοτριωθεί» από το ΕΣΥ.

Οσον αφορά το Ασφαλιστικό των επαγγελματοβιοτεχνών (ΟΑΕΕ), μετά το 2013, θα επέλθει δραστική μείωση στο συντελεστή αναπλήρωσης.

Αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται εδώ και καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ