(Γ' μέρος)
Συνεχίζοντας τη συζήτησή τους, ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ο., Σιλβίνο Γκαρσία και ο Ο.Μ. και μέλος της Νέας Σκακιστικής Κίνησης, Νίκος Σερετάκης, αναφέρουν ακόμα μερικές ιδέες του Τσε Γκεβάρα, όπως η διοργάνωση σκακιστικών τουρνουά ειδικά για τους εργάτες, ένας θεσμός που διατηρείται μέχρι σήμερα. Επίσης, διοργανώνει αγώνες στα πλαίσια των επιχειρήσεων, των υπουργείων, των δημόσιων υπηρεσιών, που έχουν πλέον καθιερωθεί. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ένα παρόμοιο τουρνουά στο Πινάλ ντε Ρίο με συμμετοχή 30 ομάδων.
Οι δεκαετίες του '60 και '70 σημαδεύονται με την ορμητική διάδοση του σκακιού. Η 17η Ολυμπιάδα Σκακιού το 1966 αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη των υποδομών, της βιβλιογραφίας αλλά και την έντονη επαφή και επίδραση της σοβιετικής σχολής, όπου με την προετοιμασία της Κουβανικής Εθνικής Ομάδας από το Σοβιετικό G.M. και γνωστό θεωρητικό Σάμκοβιτς, δημιουργείται ένα στέρεο υπόβαθρο του οποίου τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν. Ο Σιλβίνο Γκαρσία είναι ο πρώτος G.M. το 1975, και πολύ γρήγορα ακολουθεί μια ολόκληρη γενιά G.M.
Το 1992 εν μέσω «ειδικής περιόδου» και σκληρού αποκλεισμού, ιδρύεται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας το Λατινοαμερικάνικο Ινστιτούτο Σκακιού (ISLA). Αποστολή του είναι η προώθηση, οργάνωση και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του σκακιού, τόσο όσο αφορά στην εκμάθηση όσο και στην αθλητική προπόνηση επιδόσεων, στην Κούβα και στη Λατινική Αμερική. Διαθέτει σήμερα πάνω από 400 καταρτισμένους προπονητές όλων των κατηγοριών, αλλά και ειδικούς επιστήμονες όπως παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κ.ά., ενώ αναπτύσσει διεθνή δράση και συνεργασίες με πολλές χώρες της περιοχής και όχι μόνο. Ουσιαστικά είναι ένα πανεπιστήμιο αφιερωμένο στο σκάκι και στις διάφορες πτυχές του. (Συνεχίζεται)