Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Ζώνη των ταξικών αγώνων εκπέμπει πολιτισμό

Εγκαινιάστηκαν χτες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πέραμα, που διοργανώνουν τα Εργατικά σωματεία και η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών

Γέμισε χρώμα και ζωντάνια το ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ»
Γέμισε χρώμα και ζωντάνια το ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ»
«Η έκθεση αυτή έρχεται να δέσει το μόχθο με την έμπνευση των καλλιτεχνών. Θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να γίνει κομμάτι του πολιτισμού, να εμπνεύσει και να εμπνευστεί, να γίνει ακόμα κι ο ίδιος δημιουργός», τόνισε εκ μέρους των σωματείων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης (πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά) εγκαινιάζοντας χτες το βράδυ τη μεγάλη έκθεση εικαστικών και φωτογραφίας «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο 4», που πραγματοποιείται για 4η χρονιά. Γεμάτος ο χώρος στο τεράστιο μηχανουργείο της «ΝΑΥΣΙ», από εργάτες της Ζώνης που μαζί με τα παιδιά τους έβλεπαν μπροστά τους στιγμές της σκληρής ζωής τους, καλλιτέχνες, εργαζόμενους της περιοχής. Αναγνώριζαν πρόσωπα εργαζομένων, φιγούρες που αποτυπώνονταν στον καμβά, πάνω στη σκαλωσιά, μέσα στις δεξαμενές, μπροστά στον γκρίζο όγκο του πλοίου να κολλούν ή να βάφουν... Δημιουργίες εμπνευσμένες από τη σκληρή δουλειά, τα προβλήματα και τον αγώνα στη Ζώνη Περάματος.

Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας - Αντίσταση - Πολιτισμός, να μην πληρώσει την κρίση ο λαός» η τέχνη συμπορεύεται με το μόχθο και τον αγώνα των εργατών. Η Ζώνη της ανεργίας, της εγκατάλειψης, των εργατικών ατυχημάτων και της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεγαλοεφοπλιστών, η Ζώνη των συγκρούσεων και των ταξικών αγώνων, συναντά την πολιτιστική δημιουργία. Θέατρο, μουσική, συζητήσεις, εικαστικά για τα Παιδιά, συνθέτουν ένα 10ήμερο Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας την άποψη που θέλει την τέχνη στο πλευρό της εργατικής τάξης. Συνοδοιπόρο των αγώνων. Εκφραστή των κοινωνικών εξελίξεων και της πάλης των εργατών.

Η Αλ. Παπαρήγα στα χτεσινά εγκαίνια
Η Αλ. Παπαρήγα στα χτεσινά εγκαίνια
400 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video, νέων τεχνολογιών, αλλά και φωτογραφίες, «καρπός» της επαφής που είχαν τα τελευταία 4 χρόνια οι καλλιτέχνες με τη δουλειά των εργατών στη Ζώνη Περάματος, εντάχθηκαν με σεβασμό στο χώρο.

Οπως ανέφερε εκ μέρους των εικαστικών η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά, «στόχος της έκθεσης είναι να φέρει τον καλλιτέχνη και το έργο τέχνης κοντά στο φυσικό του αποδέκτη, που είναι ο εργαζόμενος και ταυτόχρονα αυτός ο φυσικός αποδέκτης να είναι και πηγή έμπνευσης για το καλλιτεχνικό έργο. Είναι μία έκθεση χωρίς χορηγούς, μάνατζερ, γκαλερίστες, κομισάριους. Σ' αυτή την έκθεση χορηγός είναι ο ίδιος ο λαός. Εμείς οι εικαστικοί νιώθουμε μέρος της εργατικής τάξης. Νιώθουμε ότι ο αγώνας είναι κοινός».

Στα εγκαίνια των εκδηλώσεων παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφάλης την ΓΓ της Αλέκα Παπαρήγα, επίσης τα μέλη του ΠΓ Γιώργο Μαρίνο και Νίκο Σοφιανό, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γ. Τούσσα, Βέρα Νικολαΐδου. Ακόμα, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, εκπρόσωποι πολλών φορέων της περιοχής.

Σημειώνουμε ότι στο χώρο της έκθεσης πωλείται το έργο «Παπαρούνες» του Γιώργη Βαρλάμου, το οποίο εκτυπώθηκε offset σε 1.500 αντίτυπα. Πωλείται έναντι 10 ευρώ και τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη των αγώνων των συνδικάτων της Ζώνης.

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Σήμερα Σάββατο 24/4 (7μ.μ.): Συζήτηση: «Η κρίση και η εργατική οικογένεια». Στις 9 το βράδυ: Συναυλία. Ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα από τον Πειραιά.

Κυριακή 25/4 (11π.μ.-1.30 μ.μ.): Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, βιβλιοδεσία κ.ά.). Στις 7μ.μ.: Συζήτηση: «Μετανάστευση, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο». Στις 9μ.μ. συναυλία με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Λάκη Χαλκιά.

Πέμπτη 29/4 (8.30μ.μ.): Θέατρο. «Οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου με τη θεατρική ομάδα «εκτός σχεδίου».

Παρασκευή 30/4 (7μ.μ.): Συζήτηση: «Η οικονομική κρίση και οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα - οι δυο δρόμοι ανάπτυξης». Στις 9 μ.μ. συναυλία: «Πολιτικό τραγούδι» με την Ορχήστρα Νέας Ιωνίας. Διευθύνει ο Στέφανος Ψαραδάκος.

Κυριακή 2/5 (11π.μ.-1.30 μ.μ.): Εικαστικό παιγνίδι για παιδιά (ζωγραφική, φωτογραφία, κατασκευή κούκλας, βιβλιοδεσία κ.ά.). Στις 7μ.μ. συζήτηση: «Τέχνη και εργατική τάξη». Στις 9μ.μ. συναυλία: «Ιστορίες για κρουστά», με τον Βασίλη Βασιλάτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ