Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ICAP
Αυξάνεται η ζήτηση εμφιαλωμένων νερών

Αύξηση της εγχώριας φαινομενικής κατανάλωσης εμφιαλωμένων νερών, που είναι συνάρτηση της εγχώριας παραγωγής με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 12% στην περίοδο 1990-2008 διαπιστώνεται σε σχετική κλαδική μελέτη της ICAP που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται κατά τους μήνες Απρίλη - Οκτώβρη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της αύξησης της τουριστικής κίνησης, ενώ η κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών επηρεάζεται και από την ανεπάρκεια ή την ακαταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές.

Το 2008 η κατανάλωση εμφάνισε αύξηση κατά 13,6% σε σύγκριση με το 2007. Το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνει η κατηγορία των μεταλλικών νερών με ποσοστό 72,5% . Ακολουθεί η κατηγορία των επιτραπέζιων με 21% και τελευταία εκείνη των ανθρακούχων με 6,5%. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λιγότερες μεγάλες που είτε ασχολούνται αποκλειστικά με την εμφιάλωση νερού είτε δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων και ποτών. Οι μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικά ποσά για διαφημιστικές και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να εδραιώσουν και να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά μέσα από την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων τους.

Οσον αφορά στις συσκευασίες των συγκεκριμένων προϊόντων, πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των συσκευασιών από PVC από συσκευασίες τύπου PET, ενώ διευρύνεται η χρήση γυάλινων φιαλών του 1 λίτρου κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης. Επιπλέον παρατηρείται ανοδική πορεία στην αγορά των ψυκτών εμφιαλωμένου νερού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που θεωρητικά οι τιμές στα εμφιαλωμένα νερά παραμένουν σχετικά σταθερές τα τελευταία χρόνια, τα συνολικά καθαρά κέρδη στο δείγμα των 21 εταιρειών που εξέτασαν οι συντάκτες της έρευνας αυξήθηκαν το 2008 κατά 11,2% ενώ αυξημένες κατά 15% περίπου ήταν την ίδια χρονιά και οι πωλήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ