Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δημαγωγούν όσοι ζητούν κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης

Συζητιέται από χτες στη Βουλή το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Στη θωράκιση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, προκειμένου να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς ότι με το νομοσχέδιο παρέχονται «εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια», οι διατάξεις του το μόνο που κάνουν είναι να ρυθμίζουν αυτές τις σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των επιχειρηματιών, αφού όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος η κυβέρνηση δε θέλει και δεν μπορεί να καταργήσει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χτύπησαν τη σταθερή εργασία και οδήγησαν σε γιγάντωση και γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, πατώντας πάνω και στις σχετικές οδηγίες της ΕΕ. Στόχος, είπε, η εξυπηρέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι φθηνότεροι σε αντίθεση με τα κέρδη που επιδιώκεται να είναι ολοένα και αυξημένα. Σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, είπε ότι αυτό θέτει απεριόριστα όρια διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, ενώ εξοβελίζει το οκτάωρο, το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο νομοσχέδιο και κατοχυρώνει τη μερική απασχόληση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η βουλευτής ζήτησε να καταργηθούν οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης που λειτουργούν ως δουλεμπορικά γραφεία που πουλάνε εργαζόμενους και είπε ότι στόχος του κεφαλαίου είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η ατομική συμφωνία με κάθε εργαζόμενο.

Ενδεικτικό του αντεργατικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι και το ότι θέτει σοβαρά εμπόδια για να μη μετατρέπονται οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, ενώ ευνοεί τους εργοδότες στο να κλέβουν μέρες άδειας από τους εργαζόμενους και να καταπατούν το πενθήμερο.

Υπερασπιστής των ευέλικτων μορφών απασχόλησης εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θέλει να τις καταργήσει γιατί αυτές αποτελούν μια πραγματικότητα. Μάλιστα, επιτέθηκε σε όσους ζητάνε την κατάργησή τους, λέγοντας ότι η λογική τους είναι «δημαγωγική». Αυτό που μπορεί να γίνει, είπε, είναι η ρύθμιση αυτών των μορφών εργασίας μέσα από την παροχή εγγυήσεων για όσους απασχολούνται με αυτές. Ισχυρίστηκε ότι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση έκανε διάλογο με όλους τους φορείς και έτσι καλύπτει όλες τις μορφές ευέλικτης απασχόλησης με μορφές περαιτέρω εγγυήσεων εκτός από τις εργολαβίες που θα έρθουν με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είπε προσπαθεί να ελέγξει το συνονθύλευμα των ελαστικών σχέσεων και ανακοίνωσε ότι η ανεργία το Γενάρη κινήθηκε στο 11,2%. Ανακοίνωσε επίσης ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι εισφορές του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ήταν αυξημένες κατά 4% σε σχέση με πέρσι και θα φτάσουν στο τέλος του χρόνου τα 900 εκατομμύρια όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωράει στην επιδότηση 119.000 θέσεων εργασίας και ήδη έχουν υποβληθεί 6.500 αιτήσεις.

Στήριξη ουσιαστικά στις κυβερνητικές θέσεις έδωσε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης, ο οποίος χαρακτήρισε πραγματικότητα τις ελαστικές μορφές για τις οποίες η πολιτεία έχει χρέος να παρέχει εγγυήσεις. Μάλιστα είπε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καλές, αλλά στην πράξη προωθεί αποσπασματικά μέτρα και «μερεμέτια» τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης είπε ότι η κυβέρνηση θέλησε να βάλει ένα πλαίσιο στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Μ. Κριστιωτάκης ανακάλυψε συνειδήσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που δε βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση και είπε ότι το κόμμα του περιμένει να «ακούσει τις φωνές τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ