Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Μιρό της Μαγιόρκα» ταξιδεύει

Ο καλλιτέχνης επί το έργον
Ο καλλιτέχνης επί το έργον
Αθήνα και Λευκωσία υποδέχτηκαν τον «Μιρό της Μαγιόρκα». Μετά τη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας φιλοξενούν σημαντικά έργα της δημιουργικής περιόδου του μεγάλου καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένα στο εργαστήριό του στη Μαγιόρκα: Σχέδια, λάδια, γλυπτά και μεγάλος αριθμός χαρακτικών από την ώριμη περίοδο της δουλειάς του.

Η έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254) περιλαμβάνει ζωγραφικές δημιουργίες της πενταετίας 1976-1981. Πρόκειται για λάδια σε ξύλο, καμβά και ύφασμα, τα οποία επεξεργαζόταν ο καλλιτέχνης σταδιακά, επανερχόμενος σε αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, εκτίθενται 47 πρωτότυπα χαρακτικά. Η σειρά «Els Gossos» («Τα σκυλιά») αποτελείται από εννέα εκτυπώσεις που έγιναν με διαφορετικές τεχνικές (οξυγραφία, τονική οξυγραφία, οξυγραφία με ζάχαρη). Τον τίτλο έδωσε στη σειρά ο ίδιος ο Μιρό από ένα περιστατικό: Οταν οι μήτρες με τα έργα στέγνωναν, πλησίασαν κάποια σκυλιά για να γλείψουν τις πλάκες, που είχαν πάνω τους τη ζάχαρη. Τα σκυλιά άφησαν και την «υπογραφή» τους σε κάποιες από τις μήτρες: τα σημάδια από τις πατούσες τους. Αυτά τα χνάρια απαθανατίστηκαν από τον καλλιτέχνη στις εκτυπώσεις. Η παραγωγή αυτής της σειράς υλοποιήθηκε στην Πάλμα της Μαγιόρκα (1976), αλλά τα 30 αντίτυπα της έκδοσης τυπώθηκαν το 1979 στη Βαρκελώνη. Η σειρά «Gens de la mer» («Ανθρωποι της θάλασσας») αποτελείται από δεκατρείς εκτυπώσεις του 1990, ενώ η σειρά «Fundacio Palma» («Ιδρυμα Πάλμα») πραγματοποιήθηκε το 1988 (εκδόθηκε σε 80 αντίτυπα) και αποτελείται από πέντε εκτυπώσεις που έγιναν με τις τεχνικές της οξυγραφίας, της τονικής οξυγραφίας και του καρβιδίου. Ο Μιρό εκφραζόταν συχνά μέσω σειρών ή εικονογραφημένων βιβλίων, αλλά τύπωσε και πολλά ανεξάρτητα έργα, όπως το «La Marchande de couleurs» («Η χρωματοπώλισσα»).

Σε πρώτο πλάνο γλυπτά του Μιρό
Σε πρώτο πλάνο γλυπτά του Μιρό
Επιθυμώντας να κάνει την τέχνη του πιο προσιτή στο κοινό, στα τέλη της δεκαετίας του '20 ξεκίνησε να ασχολείται με τη χαρακτική και αργότερα με τις γραφικές τέχνες, χάρη στη σχέση και τη φιλία του με έναν κύκλο ποιητών και συγγραφέων που γνώρισε το 1925 στο Παρίσι. Το Νοέμβρη του 1933, κατά παραγγελία του Στρατή Ελευθεριάδη, έκανε το πρώτο του χαρακτικό με την τεχνική της ξηρής χάραξης, με θέμα το βιβλίο του Λόγγου, «Δάφνις και Χλόη», για να στηρίξει το περιοδικό των σουρεαλιστών, «Minotaure» («Μινώταυρος»). Στην τέχνη της χαλκογραφίας μυήθηκε το 1938, και μία δεκαετία αργότερα ήρθαν στη δημοσιότητα οι πρώτες του ξυλογραφίες. Επίσης, εικονογράφησε πολλά λογοτεχνικά βιβλία, αλλά από τη δεκαετία του '60 αφοσιώθηκε στις γραφικές τέχνες.

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στους χώρους της έκθεσης το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη», βασισμένο στην απτική αναπαραγωγή και αφορά τους επισκέπτες με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Ετσι, δίπλα σε καθεμία από τις έξι ελαιογραφίες είναι αναρτημένο το ίδιο έργο με τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία να αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές. Επίσης, τα κείμενα της περιγραφής κάθε έργου παρατίθενται σε γραφή Μπράιγ. Την έκθεση συνοδεύουν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Ζ. Μιρό: «Ο Μιρό της Μαγιόρκα και η ώριμη περίοδος στη χαρακτική», «Ο Μιρό γλύπτης», «Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει». Τηλέφωνο επικοινωνίας: 212.2540.632. Η έκθεση συνοδεύεται από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών».

«Μακέτα για το Gaudi XVII»
«Μακέτα για το Gaudi XVII»
Ενα μεγάλο σύνολο χαρακτικών, λιθογραφιών, μακετών και σχεδίων του Καταλανού καλλιτέχνη παρουσιάζεται και στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23). Μέχρι τις 30/5, φιλοξενούνται 34 λιθογραφίες της σειράς «Ubu aux Baleares» («Υμπύ εν Βαλεαρίδαις»), 15 λιθογραφίες της σειράς «Le Lezard aux plumes d'or» («Η σαύρα με τα χρυσά πούπουλα»), του 1971, 12 μακέτες για τις σειρές «Gaudi» - φόρος τιμής του Μιρό στον κορυφαίο Καταλανό αρχιτέκτονα Γκαουντί - έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις για το έργο «Υμπύ τύραννος» του Αρφρέντ Ζαρί και τις θεατρικές του παραστάσεις.

Παράλληλα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» παρουσιάζεται μια ενότητα φωτογραφιών από το εργαστήριό του, ενώ στη Λευκωσία (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών) εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, σχέδια κ.ά. Οι εκθέσεις - επιμέλεια Μάριος Ελευθεριάδης - θα διαρκέσουν έως τις 30 του Μάη.



Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ