Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Γλυκό ταξίδι ζωής

Σκηνή από την ταινία «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον»
Σκηνή από την ταινία «Το μόνον της ζωής μου ταξείδιον»
Ενα από τα σημαντικότερα διηγήματα του Γεωργίου Βιζυηνού - σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία, μια μικρή πραγματεία πάνω στο γλυκό ταξίδι της ζωής και στη «βαθιά ηρεμία» του θανάτου, μια διαδρομή που θα μας καταδιώκει για πάντα, ενέπνευσε τον Λάκη Παπαστάθη να μεταφέρει με υπερβολικό σεβασμό το θαυμαστό κομψοτέχνημα της λογοτεχνίας «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον».

Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Γεώργιος Βιζυηνός, έγκλειστος σε ψυχιατρείο της Αθήνας, προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Φέρνει στο ταραγμένο του μυαλό, βιώματα και αναμνήσεις που τον είχαν συγκινήσει, αλλά κυρίαρχο πρόσωπο στο ταξίδι των αναμνήσεων είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς, που έζησε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι... Εκρυβε το φύλο του για να μην τον πάρουν στρατιώτη. Ο παππούς έζησε ολόκληρη τη ζωή του μέσα στα «παραμύθια» και το όνειρο, διαμορφώνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο τον ψυχισμό του συγγραφέα - εγγονού του... Αυτό που απουσιάζει από την ταινία είναι η προσωπική ματιά του σκηνοθέτη, Λάκη Παπαστάθη. Υποκλίνεται στο αριστούργημα του Βιζυηνού και σκηνοθετεί με σεβασμό. «Το μόνο της ζωής μου ταξείδιον» είναι ένα γλυκό ελληνικό ταξίδι, που αφυπνίζει τα συναισθήματα και ταξιδεύει τις ψυχές μας σε μονοπάτια μοναδικά, όπως και η διαδρομή μας στη ζωή προς το θάνατο.

Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Λάκης Παπαστάθης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Λάζαρος Ανδρέου, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρίνα Ψάλτη, Κώστας Κορτιάδης («ΒΟΥΛΗ TV», 22.10).

«Εντ Γουντ». Βιογραφικό δράμα σε σκηνοθεσία Τιμ Μπάρτον.

Πρόκειται για τη βιογραφία ενός εκκεντρικού σκηνοθέτη του αμερικανικού κινηματογράφου, του Εντουαρντ Γουντ Τζούνιορ (1922 - 1978), ενός ερασιτέχνη σκηνοθέτη στην πραγματικότητα, ο οποίος χάρη στο πάθος του για το σινεμά και την εμμονή του καταφέρνει να γυρίσει φτηνές ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το «Γκλεν ή Γκλέντα» που αποτελεί την πρώτη ταινία με θέμα τους transexual. Ουσιαστικά, η ταινία έχει να κάνει με τον ίδιο τον Γουντ, αφού στην προσωπική του ζωή του, του άρεσε να ντύνεται γυναικεία. Εκτός από την ιδιομορφία του στο ντύσιμο, μπορούσε κάλλιστα να περηφανεύεται και ως ένας από τους χειρότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, αφού στις ταινίες του, εκτός από τις αφέλειες, υπάρχουν και πολλά (εσκεμμένα) λάθη. Ομως, πίσω απ' όλα αυτά, μπορεί κανείς να διακρίνει έναν παθιασμένο οραματιστή...

Ο Τιμ Μπάρτον που έκανε τη ζωή του ταινία ποτέ δεν θεώρησε τον Γουντ κακό σκηνοθέτη. Αυτό που ξεχώρισε στον Γουντ είναι το πάθος του για τον κινηματογράφο, την πίστη του και την εμμονή του σε ένα συγκεκριμένο στιλ. Χρησιμοποιώντας το στιλ του ίδιου του Γουντ, ο Μπάρτον γύρισε την ταινία με το ίδιο πάθος. Παίζουν: Τζόνι Ντέπ, Μάρτιν Λαντάου, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Πατρίσια Αρκέτ (ΕΤ-3, 23.30).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org