Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή 28 Μάρτη ο αγωνιστικός γιορτασμός

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, την Κυριακή 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ). Πέρασαν 100 χρόνια από τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων και ο αγώνας τους παραμένει επίκαιρος. Ο «Ρ» δημοσιεύσει σήμερα ολόκληρη την ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ, η οποία έχει ως εξής:

«Αγρότισσες, αγρότες

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον αιματηρό ξεσηκωμό των κολίγων στις 6 Μάρτη 1910 για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών. Τότε ο αγώνας των κολίγων στράφηκε ενάντια στους τσιφλικάδες και στο κράτος τους, για να πάρουν τη γη που καλλιεργούσαν.

Σήμερα ο αγώνας της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και τους εμποροβιομήχανους που συγκεντρώνουν την αγροτική παραγωγή, τις τράπεζες, αλλά και στα κόμματα και κυβερνήσεις, τις συμμαχίες τους που εκφράζονται με την ΕΕ και την κάθε ΚΑΠ, που υπηρετεί τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, για να συγκεντρώσουν τη γη των σύγχρονων "κολίγων".

Τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981, με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι φτωχομεσαίοι αγρότες ανέπτυξαν μαζικούς, μαχητικούς και ηρωικούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που τους διώχνει από την αγροτική παραγωγή, τους ρίχνει στην ανεργία και τη φτώχεια. Αυτό αναδείχτηκε πιο έντονα, πιο μαζικά, πιο μαχητικά, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και καταλήψεις των εθνικών δρόμων για 25 μερόνυχτα σκληρού αγώνα. Με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας και το πλαίσιο αιτημάτων του, πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, σιδηροδρόμων, συνόρων και άλλες μορφές πάλης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπής στα συμφέροντα των μονοπωλίων και στη στρατηγική στήριξη των σκληρών μέτρων της ΕΕ, αλλά και με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, όχι μόνον αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, αλλά με συκοφαντίες, κοινωνικούς διαλόγους κοροϊδίας, κρατική καταστολή με εισαγγελείς, ψέματα και εκβιασμούς ότι φταίει η αγωνιζόμενη αγροτιά για την οικονομική κρίση, προσπάθησε να καλλιεργήσει την έχθρα λαϊκών δυνάμεων ενάντια στους αγρότες των μπλόκων. Σ' αυτήν την προσπάθειά της είχε τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Ομως, δεν τα κατάφερε. Η αλληλεγγύη και η στήριξη των εργατοϋπαλλήλων του ΠΑΜΕ, των αυτοαπασχολούμενων της ΠΑΣΕΒΕ, της νεολαίας, του ΜΑΣ ήταν μαζική, γιατί και οι ίδιοι βιώνουν τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε όλους εμάς έχουν ρίξει τα βάρη της κρίσης, κλέβοντας ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από τον κόπο και ιδρώτα μας, μας καταδικάζουν στη φτώχεια, για να προστατέψουν τα κέρδη και προνόμια των εμποροβιομήχανων, τραπεζών, εφοπλιστών.

Το ΠΑΣΟΚ ενισχύει ό,τι ξεκίνησε η ΝΔ με το διαχωρισμό των αγροτών σε "κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη", χρησιμοποιώντας το ως εργαλείο για να πετάξει ολοκληρωτικά έξω από την αγροτική παραγωγή στην αρχή τους πρώτους 200.000 μεροκαματιάρηδες αγρότες και να συνεχίσει με επόμενους αργότερα. Χωρίς εναλλακτική λύση για δουλειά και εισόδημα επιβίωσης. Ετσι τους αφαιρεί το δικαίωμα της επιστροφής του ΦΠΑ, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, τους επιβάλλει να πληρώνουν στις αιτήσεις του ΟΣΔΕ, τους στερεί αγροτικό αυτοκίνητο κ.ά. Αντίθετα, με το πρόγραμμα σταθερότητας και το φόβητρο της οικονομικής κρίσης αύξησε τις εισφορές στον ΟΓΑ και το ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Αύξησε το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ, πάγωσε τις αγροτικές συντάξεις και πήρε μια σειρά άλλων μέτρων, όπως το κυνηγητό των αποδείξεων, που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη των ήδη φτωχών και αδύνατων μικρομεσαίων αγροτών.

Ολα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα αντιαγροτικά μέτρα και πολιτικές με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, τις απούλητες παραγωγές που σαπίζουν στις αποθήκες, την αύξηση του κόστους παραγωγής, την τοκογλυφία των τραπεζών και άλλα που ανάγκασαν τους αγρότες να στήσουν πολυήμερα μπλόκα και κινητοποιήσεις. Αυτή η πολιτική είναι ολέθρια όχι μόνο για τους μικρούς και φτωχομεσαίους αγρότες, αλλά και για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους.

Συμφέρει, όμως, τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που θα συγκεντρώσουν πιο γρήγορα και εύκολα τη γη και την παραγωγή στα χέρια τους, μεγιστοποιώντας το κέρδος τους σε βάρος μικροαγροτών και εργαζόμενων καταναλωτών. Αυτή η εξέλιξη θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην ποιότητα διατροφής του λαού, καθώς υποτάσσει όλο και περισσότερο την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων στο κέρδος, συρρικνώνει το λαϊκό εισόδημα και οι τιμές ανεβαίνουν. Πυκνώνουν οι ουρές των ανέργων στα αστικά κέντρα, χτυπά παραπέρα τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Γι' αυτό είναι κοινό πρόβλημα μικρομεσαίων αγροτών, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, αλλά και συνταξιούχων, νέων και γυναικών, να αγωνιστούν από κοινού ενάντια στην οικονομία που καθορίζεται από τη μεγάλη ιδιοκτησία, τα μονοπώλια, ενάντια στις κυβερνήσεις του, ενάντια στις συμμαχίες τους και τα όργανα καταλήστευσης των λαών, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.

Είναι κοινό συμφέρον να ανοίξουμε δρόμο για να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού, για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή στη συνεταιριστική οργάνωσή της, στη βοήθειά της με εφόδια και υποδομές που εξασφαλίζει η κοινωνική ιδιοκτησία στη συγκεντρωμένη βιομηχανία και ο κεντρικός σχεδιασμός.

Ετσι μπορεί να γίνει πράξη η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής με εγγυημένες τιμές από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται το εισόδημα, η ζωή του αγροτοπαραγωγού, της οικογένειάς του, το δικαίωμά τους σε αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, στον Πολιτισμό και τη Φυσική Αγωγή, σε αναβαθμισμένες συνθήκες ζωής στα χωριά.

Για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες, για να έχουν δηλαδή αποτελέσματα οι αγώνες, πρέπει πιο αποφασιστικά, μαζικά και μαχητικά να συνδεθούν με αυτήν την προοπτική.

Ως ΠΑΣΥ στο πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε επεξεργαστεί και που υιοθετήθηκε από μεγάλο μέρος της μαχόμενης αγροτιάς στις τελευταίες κινητοποιήσεις, ανοίγουμε αυτήν την προοπτική του κοινού αγώνα και της συμμαχίας σε κοινό μέτωπο με τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Καμιά συνεπής υπεράσπιση άμεσων αιτημάτων, όπως τα υιοθετήσαμε στα μπλόκα του αγώνα, δεν μπορεί να γίνει έξω από τη γραμμή απόρριψης και σύγκρουσης με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αναπτυχθούν οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς κόντρα στην ενσωμάτωση και το συμβιβασμό που προωθούν οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που σιγοντάρονται από τις ελάχιστες δυνάμεις του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ.

Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα σε ένα ζωντανό μαχητικό και μαζικό αγροτικό κίνημα με ισχυρούς αγροτικούς συλλόγους, ενάντια στα σχέδια ενός ελεγχόμενου και κατασκευασμένου από τα πάνω κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού, που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, μαχητικά την πάλη μας και με τα αιτήματα του ενωτικού αγώνα για:

  • Μη διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη".
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.

Τίποτα δεν είναι στατικό.

Ολα αλλάζουν κάτω από τη δύναμη των λαϊκών αγώνων.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Εχουμε τη δύναμη, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και είμαστε οι πολλοί, για να επιβάλουμε μιαν άλλη πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της φτωχής και μικρομεσαίας αγροτιάς, της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της χώρας μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το συμφέρον της φτωχομεσαίας αγροτιάς βρίσκεται στον άλλο δρόμο ανάπτυξης(2009-11-03 00:00:00.0)
Στο Κιλελέρ στις 15 Μάρτη!(2009-03-06 00:00:00.0)
Κάλεσμα της ΠΑΣΥ για μαζική αγωνιστική συμμετοχή(2007-03-16 00:00:00.0)
Το Ψήφισμα(2002-04-02 00:00:00.0)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 91η επέτειο από την εξέγερση στο Κιλελέρ(2001-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ